ГоловнаСуспільствоЖиття

Патрульні поліцейські: незабаром на дорогах Києва

Реформа Державтоінспекції у Києві викликала справжній ажіотаж. За менш ніж місяць заявки в нову патрульну поліцію подали близько 33 тисяч осіб. А це - 20 осіб на одне місце.

Тим, хто пройде, обіцяють зарплату від 8 до 10 тисяч гривень на місяць, забезпечення нагрудними камерами, планшетами і новою формою, схожою на форму поліцейських Нью-Йорка.

Чотири етапи відбору: комп’ютерне тестування на вміння логічно мислити, фізичні нормативи, медогляд та психологічний тест пройшли 1700 осіб. Втім, після інтенсивного 10-тижневого навчання та підсумкових тестів в патрульну службу увійде близько 1500.

Уже тиждень в стінах одного з інститутів Національної академії внутрішніх військ України навчаються майбутні патрульні поліцейські. Система їхнього навчання кардинально відрізняється від типової. Заняття проходять у формі тренінгів, законодавство вивчають на конкретних прикладах, а після кожного предмету проходять тести на засвоєння попередньої теми.

LB.ua побував на заняттях майбутніх патрулів разом з першою заступницею міністра внутрішніх справ Екою Згуладзе.

Згуладзе зі студентами
Фото: vk.com/club86053589
Згуладзе зі студентами

Наразі вчаться 18 груп по 28-34 осіб у кожній. Половина з них приступили до занять з 16 березня, решта — з 23. Найближчим часом до них мають приєднатися ще 30 груп, аби вже в червні цього року на вулицях Києва розпочала роботу нова патрульна служба. У невеликих класах за партами, розставленими по колу, сидять претенденти на звання патрульних поліцейських. Перед кожним з них — згорнутий у трикутник альбомний аркуш з їхніми іменами і прізвищами, а також товстезні папки з роздрукованими матеріалами по 24 предметах. Попереду їх чекає 10 тижнів навчання і випускні іспити, результати яких і стануть вирішальними.

"70% цих людей — з вищою освітою. В Грузії перший набір патрульних поліцейських був набагато слабкішим за рівнем освідченості", - зауважує перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, котра вже вчетверте за тиждень навідується на заняття в академію внутрішніх справ.

Фото: LB.ua

Толерантність

Під одним із кабінетів, де проходять заняття, стоїть двоє хлопців. "Що ви тут робите? Вигнали за погану поведінку?", - посміхаючись, питає Згуладзе, підходячи ближче.

"Ні, у нас рольова гра. По толерантності (назва предмету — ред.)", - відповідають хлопці.

У класі викладач Алла Ярошенко показує фотографію "накачаного" чоловіка з численними татуюваннями. Запрошуючи до аудиторії хлопців по черзі, вона описує кожному різні вигадані образи: в одному випадку чоловік з фото — спортсмен, в іншому — гей... Завдання хлопців — охарактеризувати його, використовуючи прикметники, написані на розданих листках.

Фото: LB.ua

"У кожного з нас є стереотипи, котрі закладаються ще з дитинства, - бере слово Згуладзе після короткої теоретичної частини про стереотипне сприйняття оточуючих. - Важливо, щоб ви відкинули всі шаблони, які вам насаджували до цього, і сприймали кожну ситуацію абсолютно просто: перед вами людина, котра має права, і ваш обов'язок їх захищати".

Фото: LB.ua

За однією з парт сидить 28-річна Галина, юрист за освітою і колишня працівниця прокуратури міста Кіровоград.

Аби потрапити на навчання в патрульну поліцію Галина звільнилася з прокуратури. "Я шість років працювала в цій системі, але перспектив далі не бачила... Нічого ж не змінилось", - додає вона.

Для іногородніх слухачів курсу патрульної поліції МВС пропонує гуртожиток, вартість проживання в якому за місяць становить 400-500 гривень. "Я планувала жити в гуртожитку, навіть договір уклала. Однак, після того, як побачила його, передумала. Справа в тому, що в одному блоці — дві кімнати, де поселяють по четверо людей. Більше того, між кімнатами немає дверей, тобто фактично восьмеро людей живуть в одній кімнаті, один в одного на голові. Я зрозуміла, що не зможу нормально вчитися в таких умовах, а матеріал у нас достатньо насичений. Незважаючи на те, що я — юрист і маю досвід роботи, частенько доводиться сидіти над кодексами", - каже Галина.

Фото: LB.ua

Викладачі майже не задають домашніх завдань, однак після пройденої теми майбутні патрульні проходять тестування. "Кожної наступної пари впродовж 30 хвилин ми пишемо тести за темою, яку розглянули на попередній. Оцінюється він у 30 балів. Наступних 15 хвилин ми обговорюємо завдання текстів з викладачем для самоперевірки. Хоча своїх оцінок ми не бачимо. Як пояснювали нам, таким чином перевіряють, як ми засвоїли пройдений матеріал. Крім цього, планується, що буде визначений так званий прохідний бал, що разом із результатами випускного тестування впливатиме на фінальний відбір", - розповіла Галина.

"Програма, розроблена для патрульної поліції, — справді унікальна. Справа в тім, що і викладачі проходили конкурсний відбір. Таким чином, сформувалась команда фахівців: з одного боку, деякі заняття проводять викладачі, котрі навчають курсантів академії внутрішніх справ, з іншого — залучені профільні фахівці", - ділиться з нами після заняття викладач-психолог Алла Ярошенко.

Фото: LB.ua

"І хоч спочатку в мене було достатньо скептицизму, але побачивши тих, хто пройшов відбір, з'явились великі сподівання, що в нашій країні таки щось зміниться... Тепер за формою можна буде розгледіти інтелектуальних, творчих і толерантних поліцейських", - додає вона.

Корупція

В іншому кабінеті академії — перше заняття однієї із нових груп. Предмет - корупція.

У приміщенні достатньо прохолодно, всі сидять в куртках. Біля вікна — чотири великих дорожніх сумки, вочевидь, іногородніх учасників набору.

Фото: LB.ua

"Логіст, інженер, економіст, архітектор, педагог, фотограф, актор театру і кіно, винороб, боєць батальйону..." - називають вони свої професії. Серед них також четверо юристів і троє колишніх працівників правоохоронних органів.

"Я викладав різним студентам, в тому числі і курсантам академії МВС. Як правило, не всі з них розуміють, чому обирають свою професію, на відміну від учасників відбору поліцейського патруля, котрі вже свідомо роблять цей вибір", - зазначає LB.ua викладач предмету Євген Гіда, проректор "Національної академії управління" та доктор юридичних наук.

"І не важливо, яку професію вони здобули. Ми даємо їм базові знання, щоб вони змогли виконувати основну свою місію — допомагати людям. Крім цього, вони не працювали в нинішній правоохоронній системі, а отже, зможуть побудувати нову", - додає він.

Нова форма і планшети

О 12.15 практично всі учасники набору сходяться в їдальню. Обід коштує 20 гривень. Тим, хто живе в гуртожитку, пропонують сніданок і вечерю за приблизно таку ж ціну.

При вході майбутні патрульні підходять до Згуладзе, фотографуються. 32-річному фотографу Олександру вона подає руку, знайомлячись, і помічає у нього татуювання "ROCK" на кісточках пальців. У хлопця — дірки у вухах від "тунелів", і кілька — на обличчі — від пірсингу.

Фото: LB.ua

"Я думав, що в мене виникнуть проблеми на медкомісії...", - каже він, показуючи тату. "Та ні... Я дуже рада, що ти з нами", - посміхаючись, реагує Згуладзе.

"Якби не було в Україні тих подій (Майдану — ред.), я би навіть не задумувався про роботу в силових органах. Десять років я працював в рекламі, був оператором, фотографом, графічним дизайнером... Але вирішив кардинально все змінити. Не буду оригінальним, якщо скажу, що повірив в реформу..." - розповідає хлопець LB.ua.

Коли учасники відбору практично пообідали, Згуладзе показує їм майбутню форму патрульних поліцейських.

"Візуально ваша форма буде схожою на форму поліції Нью-Йорка. Візуальне сприйняття — важливе, оскільки людина, котра носить форму, повинна нею пишатись і почуватися в ній впевнено... Матеріал — тактичний, не мнеться, не рветься, швидко миється і сушиться. В ньому ніколи не жарко, ніколи не холодно", - каже Згуладзе, показуючи фотографії форми за допомогою проектора.

В комплект форми поліцейських, за її словами, входить дві сорочки з різним рукавом, двоє пар штанів, футболка Polo, різні головні убори, мультисезонна куртка і черевики. Коштуватиме такий набір - $700.

У кожного патрульного на формі буде прикріплена камера. А протоколи вони заповнюватимуть у планшетах.

Фото: LB.ua

"За допомогою планшетів ви зможете зайти в будь-які бази даних. До прикладу, якщо зупините автомобіль, зможете дізнатися його "історію". На планшеті висвітиться три кольори — зелений, жовтий і червоний. Зелений — автомобіль "без проблем". Жовтий — за цим авто числиться борг за штраф чи виникали інші проблемні питання. І червоний — або авто в розшуку, або водій вчинив серйозні правопорушення..." - каже Згуладзе.

В планшетах майбутні патрулі заповнюватимуть протоколи. Для цього користуватимуться кількома шаблонами правопорушень, де необхідно буде ввести лише дані конкретного водія чи автомобіля і правопорушення. "Решта інформації заповнюватиметься автоматично, в тому числі і місце складення протоколу визначатиметься за допомогою GPS-навігатора. Якщо водій не матиме претензій до ваших зауважень щодо правопорушення, ви можете видати йому електронну квитанцію і навіть прийняти оплату. Але лише в розрахунку банківською карткою. Жодної готівки в руки вам ніхто давати не буде", - зауважила заступниця Авакова.

Крім цього, у випадку надходження дзвінка за телефоном "102" патрульна поліція повинна виїхати на місце правопорушення не пізніше, ніж за 4 хвилини.

"Сьогодні існують проблеми з нестачею автомобілів, бензину для того, щоб міліція оперативно виїхала на місце злочину. У вас таких проблем не буде", - додала вона.

За словами Згуладзе, патрульна поліція їздитиме на гібридних японських автомобілях Toyota Prius. Минулого року в Україну поставили близько тисячі таких авто. Нині ж подарували ще 300. Їх, зазначає зам Авакова, повинно вистачити для забезпечення патрулів Києва і Одеси, котра наступною після столиці запроваджуватиме реформу ДАІ.

Фото: autonews.autoua.net

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram