ГоловнаКультура

Мінкульт розраховує на 250 млн грн на рік для кіно за рахунок нового збору

Уряд схвалив введення спеціального збору на розвиток національного кінематографа.

Мінкульт розраховує на 250 млн грн на рік для кіно за рахунок нового збору
Фото: kmu.gov.ua

Для розвитку українського кіно, крім бюджетних коштів, необхідно близько 500 млн грн щорічно.

Про це в ефірі радіо "Ера" заявив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, повідомляє офіційний сайт уряду.

За словами міністра, частину грошей можна отримати за рахунок спеціального збору на розвиток національного кіно, введення якого підтримує Кабмін. Його будуть стягувати з кінодистриб'юторів, провайдерів кабельних мереж і рекламних надходжень телеканалів. За оцінками В'ячеслава Кириленка, це дозволить зібрати щонайменше 250-260 млн грн.

"Це повинно бути рішенням більшості. Наступного тижня я збираю на нараду всіх учасників цього процесу", - наголосив віце-прем'єр.

На його думку, телеканали можуть і повинні вкладати частину своїх коштів у телепроекти, а компенсувати ці ризики може держава.

"Деякі телеканали вже розпочали зйомки власних серіалів, не чекаючи на підписання закону про заборону російських мілітаристських серіалів. Отже, вони впевнені, що це дасть прибуток", - наголосив Кириленко.

Нагадаємо, 2015 року на витрати Держагентства з питань кіно передбачено 75,5 млн грн. У Спілці кінематографістів назвали цей бюджет "смертним вироком" українській кіноіндустрії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram