ГоловнаСуспільствоВійна

Солдат РФ розповів, як півроку возив снаряди для "Градів", які обстрілювали Донбас через кордон

Аркадій повідомив, що російські контрактники незадоволені участю в "неіснуючій війні"

Солдат РФ розповів, як півроку возив снаряди для "Градів", які обстрілювали Донбас через кордон
Фото: Пресс-служба Минобороны

Російський солдат розповів, як під час строкової служби возив снаряди для "Градів", які обстрілювали українські позиції з території РФ.

Про це йдеться в опублікованому "Медузою" на умовах анонімності інтерв'ю російського солдата-строковика.

Солдат, який назвався Аркадієм, в 2013-2014 роках під час строкової служби в автомобільних військах Росії двічі їздив у "відрядження" в Крим під час анексії, а потім їздив в Ростовську область, куди перевозив снаряди для установки "Град".

Аркадій розповів, що відразу після "референдуму" в Криму 17 березня його бригаду відправили на півострів в перше відрядження - вони повезли в Крим "гуманітарний вантаж" для російських військових.

"По-перше, нам заборонили самостійно зупинятися. А в разі аварії - повідомляти про це по рації першій машині, де сидить начальник колони. Він приймає подальші рішення. По-друге, при в'їзді на територію півострова не вступати в контакт з місцевими жителями, журналістами, іншими військовослужбовцями - ні з ким. Також не говорити про поїздку в Крим батькам, дівчатам, друзям - нікому. Розповісти їм нам дозволили лише через кілька місяців", - заявив солдат.

Друге "кримське відрядження" водія-строковика припало "десь на середину або кінець квітня" - цього разу везли ящики з боєприпасами.

Після цього у роти Аркадія "почався гарячий час" - вони почали возити снаряди для російських "Градів", які обстрілювали українські позиції через кордон. Зі слів Аркадія, він займався підвезенням таких вантажів з часу, коли до дембеля йому залишалося півроку (приблизно з червня - ред.) і до кінця листопада.

"Ми їздили туди аж до кінця листопада, займаючись підвезенням снарядів для "Граду" та інших далекобійних гармат типу "Гвоздики". Всього я нарахував від 15 до 20 одиниць техніки біля кожного з сіл. Вона стоїть приблизно за п'ять-сім кілометрів від українського кордону", - розповів Аркадій.

Також Аркадій розповів, що кілька разів їх хотіли відправити через кордон до "українського села Сніжне" (ймовірно, місто Сніжне Донецької області - ред.), однак цьому чинив опір командир частини, що відмовився посилати строковиків у зону бойових дій.

"У якомусь сенсі я вважаю себе ветераном війни. Хоча з моїх вуст це звучить досить натягнуто. Мені б хотілося, щоб цю безглузду війну припинили або хоча б перестали приховувати. А нас нагородили б не тільки медаллю "За повернення Криму", як це сталося в частині перед самим дембелем, а й дали якісь ветеранські пільги. Контрактники дуже незадоволені участю в "неіснуючій війні", і багато з них з цієї причини звільняються з армії. Я знаю чимало таких випадків", - підсумував солдат.

Нагадаємо, влада Росії заперечувала обстріл України з території РФ так само, як і наявність у Криму та на Донбасі регулярних військових частин РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram