ГоловнаСуспільствоВійна

Терміново: 40-му батальйону біля Дебальцевого потрібне підкріплення, - заступник комбата (ОНОВЛЕНО)

Два блокпости чекають на підмогу від штабу

Терміново: 40-му батальйону біля Дебальцевого потрібне підкріплення, - заступник комбата (ОНОВЛЕНО)
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

40-й окремий мотопіхотний батальйон (він же 40-й батальйон територіальної оборони "Кривбас") просить про допомогу від штабу АТО. Про це LB.ua сказав заступник командира батальйону Юрій Сіньковський по телефону.

"Терміново, "сороківці" потрібна допомога. Особливо селище Жовтневе, особливо "Спис", "Мойша" (позивні). Вони там знають. Кажуть: "Так, допомога пішла"... Але хлопці її там не бачать. Уже мало не врукопаш там, вуличні бої пішли", - сказав Сіньковський.

"Необхідно терміново вжити заходів щодо 40-ки, по Дебальцевому. Будь ласка, якщо є така можливість - озвучте просто зараз і терміново, я стукаю зараз у всі двері, щоб допомогти хлопцям", - повторив він.

LB.ua також додзвонився боєць з одного з названих опорних пунктів.

"Вони (бойовики - ред.) тут нахабно вже ходять як у себе вдома. Стрілянини немає - пропонують нам здати зброю. Ми вже всім зараз дзвонимо, щоб просто витягали нас звідси", - сказав боєць

по телефону.

Нагадаємо, деякі опорні пункти 40-го батальйону вчора потрапили в оточення.

15 лютого батальйон отримав від бойовиків ультиматум - здати позиції до 23:00, вийти без зброї. В іншому разі терористи погрожували знищити батальйон. Штаб АТО підтвердив цю інформацію.

"Щойно мав зв'язок зі штабом АТО і з командиром батальйону "Кривбас", який перебуває на околицях Дебальцевого. Ситуація така: дійсно, бойовики оголосили ультиматум, щоб бійці до 23:00 здали зброю, позиції і пішли. Але інша інформація не відповідає дійсності", - сказав спікер АТО Андрій Лисенко, маючи на увазі відомості від бійців 40-ки з передової (див. нижче в тексті).

"Наші бійці займають позиції. Можливість доставки боєприпасів і продовольства на ці позиції є. Користуючись перемир'ям, бойовики під білими прапорами підходять до наших позицій і пропонують здати зброю, тобто морально тиснуть на наших бійців. Однак ситуація там повністю керована, ніхто нікуди не збирається йти. Боєприпаси є. І в разі атак наші воїни готові їх відбити. Зв'язок є, комбат на місці, всі підрозділи на місці", - сказав Лисенко.

Він наголосив, що терористи психологічно тиснуть на наших бійців.

"Бойовики намагаються морально тиснути на бійців. Але загалом дисципліна підтримується, і ніхто не збирається залишати позиції і кидати зброю", - сказав Лисенко.

Щодо можливості прибуття на позиції 40-ки представників ОБСЄ, за словами Лисенка, "тільки-но ОБСЄ там опиниться, буде все зафіксовано. Ми ОБСЄ не можемо наказати - це незалежна організація".

Інформацію про підвезення продуктів і боєприпасів щонайменше на один опорний пункт підтвердила дружина одного з бійців батальйону Юлія.

На всіх опорних пунктах уже 15 200-х, повідомляють військові (на 20:30).

На 22:30 бойовики продовжували з танків обстрілювати позиції батальйону "Кривбас". цю інформацію "Українській правді" підтвердив в.о. спікера Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. За його словами, до бійців "під білим прапором приходили" козачки ", які пропонували бійцям здатися.

"Але у нас позиція чітка. Наші бійці зайняли позиції і стоять там, де й були. За тим, хто наступає, працює наша артилерія. Є наступ бойовиків і є відповідна реакція", - додав Селезньов.

За даними бійців на 18:30, опорні пункти "Зеніт", "Бджола", "Мойша", "Спис" були один від одного відрізані, по них били міномети. У зоні видимості деяких "опорників" - танки бойовиків. Бійці намагалися пробратися один до одного - їх обстріляли, довелося повернутися.

На місцях розташування бійців утворилися своєрідні маленькі "котли", а не великий "котел", як це було в Іловайську.

На деяких "опорниках" закінчилася провізія, обмаль боєприпасів. Є тільки вода. Бійці жартують, що вони тепер - як Савченко. На "Списі" вже вісім 200-х, повідомляють військові.

За словами військових, єдине, що їх може врятувати - приїзд місії ОБСЄ на позиції батальйону. Місія зможе доповісти про реальну ситуацію керівництву країни і ЄС, допомогти організувати евакуацію поранених і тіл убитих бійців.

Представники ОБСЄ мали прибути в Дебальцеве в розташування 40-ки сьогодні вранці, однак їх досі немає.

"Остання інформація: обстрілюють три наші опорники, на двох вже можна перекрикуватися з противником, пропонують скласти зброю і йти, їм ніхто не вірить, зброю ніхто не складе, триває бій. На третьому танки луплять прямою наводкою, наша арта не відповідає, "припинення вогню", хлопці б'ються, як є", - написав на фейсбуці представник "Кривбасу" Микола Колесник.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив сьогодні, що нібито бойовики не пустили представників місії в Дебальцеве.

Як повідомляли, сьогодні замкнулося оточення навколо позицій 40-го батальйону на околицях Дебальцевого. Бійці батальйону звідусіль повідомляють про своє оточення.

«Наш боєць з одного з блокпостів біля Чорнухиного подзвонив другові, сказав: «Борю, ми оточені», попрощався», - розповіла волонтер Ольга, яка допомагає військовим у зоні АТО. Ґрунтуючись на даних розвідки, вона каже, що основні опорні пункти 40-ки зараз дійсно в оточенні.

«Для народу звідси це не "котел", тому що під'їхати іншими дорогами до Дебальцевого якось можна. Для пацанів це "котел"», - сказала волонтер.

При в'їзді в Дебальцеве основний опорний пункт сил АТО - це т.зв. «Хрест», перехрестя на в'їзді в місто. Поки що невідомо, що з «Хрестом» зараз, але минулого тижня його не раз доводилося відбивати в сепаратистів.

Штаб «Кривбасу», який міститься у двоповерховій будівлі, розбито - військові, які належать до штабу, ховаються від обстрілів у підвалах.

«Стріляють, якісь козаки приходили до них домовлятися. В оточенні вони вже давно - Сіньковський (заступник комбата - ред.) уже сказав, що вони в оточенні. Він сказав, що вони вже в підвалах. Ця будівля, де штаб - другого поверху немає. Сіньковський також сказав, що у хлопців навіть немає машин; якщо відступати їм - я не уявляю, як це робити», - сказала Юлія, дружина бійця 40-го батальйону, який служить при штабі. Він виходив на зв'язок сьогодні вранці.

За її даними, сьогодні о 10:00 ОБСЄ мало приїхати на позиції 40-го батальйону, щоб простежити за виконаннями мінських домовленостей. Але ніхто не приїхав. Їй також стало відомо про те, що сепаратисти захопили радіостанцію 40-го батальйону. Якоїсь миті зв'язок вдалося відновити, але чи надовго - вона не знає. За її даними, бойовики по рації пропонували військовим відходити.

«Щось же треба робити, а наказу виводити їх звідти немає. Я так розумію, вони чекають на наказ, - повідомила Юлія. - Ми Фондом «Єдність» передавали посилки туди 10 числа, і досі вони не дійшли, проїхати до них на позиції неможливо», - додала жінка.

LB.ua зв'язався із заступником комбата 40-го батальйону Юрієм Сіньковським.

«Я підтверджую, що перемир'я там немає. Йдуть бої на «опорниках». Годину тому закінчено бій у районі Логвинового. Переконливе прохання запросити туди представників ОБСЄ і показати, яке ж там усе-таки перемир'я. Жодного перемир'я. Йдуть бої, Чорнухине, Логвинове. Оточення навіть не те що 40-ки, але вони просочилися між «опорниками» і частково опорні пункти взяли в оточення. Такий факт теж підтверджую», - сказав заступник комбата.

Родіон Коровкін, колишній начштабу батальйону, у телефонній розмові також повідомив про те, що від бійців має інформацію про «котел» .

«Наразі те повідомлення, яке я отримав сьогодні вранці, близько 9:00 - це хлопці виходили (на зв'язок - ред.) - вони в повному оточенні. Боєкомплекту їм вистачало на хвилин 30-40 бою. Зв'язку ні з ким вони не мають, допомога до них не приходить. Це зі слів хлопців. Оперативною інформацією я не володію, тому що я вже не начштабу», - сказав Коровкін.

«Як їм допомогти, я не знаю. Ми дотримуємося мирних мінських угод. Штурмувати, атакувати ми не маємо права, розгорнути повномасштабну операцію для звільнення тих чи інших опорних пунктів або позицій. Хлопці ведуть бої не наступальні, а оборонні. Рішення президента було - оголосити воєнний стан, то нехай його оголошує... Наші хлопці гинуть. Я не закликаю до введення ВС, але іншого виходу не бачу», - сказав Сіньковський.

Раніше 40-й батальйон отримував підтримку артилерії. Тепер же через оголошене перемир'я цього немає.

"Або представників ОБСЄ нехай запросять на цю дорогу Артемівськ-Дебальцеве, за Дебальцевим нехай подивляться, яке там перемир'я. Нехай вони озвучать усе це, поки хлопці наші ще там стоять і тримають там оборону! Просто спостерігати за тим, як їх знищують - теж неправильно. Не те що знищують, вони мужньо борються. Відбивають атаки. Але це ж неправильно, де ж це перемир'я? Треба щось робити», - сказав Сіньковський, який дуже переживає за бійців.

«Жодна допомога до них так і не підходить. Хлопці бідні там сидять. Ми вже думали, як їх виручати - може, самим зібратися дружинам, у військкомат піти, щоб когось якось підштовхнути, хоч якось допомогти. Начальство каже, що жодного кільця немає, а вони сидять у самому кільці», - сказала в коментарі LB.ua Оксана, дружина бійця 40-го батальйону, який ось уже кілька днів не виходить на зв'язок.

Нагадаємо, про оточення 40-го батальйону стало відомо сьогодні вдень від одного з бійців батальйону.

"Ми в оточенні. Наші командири йдуть зараз розмовляти з командирами козаків, щоб нам вийти", - сказав військовий. За його даними, оточення замкнув загін козаків.

У штабі АТО не змогли підтвердити ці слова. "У нас немає такої інформації, ми не підтверджуємо", - сказав речник АТО Андрій Лисенко. Водночас боєць 40-ки сказав, що військове керівництво, ймовірно, не знає про становище, в якому опинився підрозділ, тому що штаб "Кривбасу" також оточено.

Цієї ночі на позиціях 40-го батальйону було неспокійно, незважаючи на перемир'я. По них стріляли, зокрема з важкої артилерії.

За словами бійця, комунікації із зовнішнім світом практично немає, посилки від волонтерів у батальйон не доходять, неможливо вивезти загиблих.

"Ось тільки поранених кілька днів тому вдалося вивезти, а 200-ті тут, у нас лежать", - сказав співрозмовник LB.ua.

Він також спростував інформацію Семенченка про те, що дорога від Дебальцевого на Луганське вільна.

Батальйон утримує позиції в місці, яке безперервно обстрілювали з усіх видів зброї, впродовж півтора місяця.

"Ми за цей час ні кроку назад, стоїмо на своєму", - сказав боєць.

Для виходу з оточення батальйон не має спеціальної техніки, доведеться робити марш-кидок у надії, що з технікою допоможуть на одному з блокпостів.

Як повідомляли, позавчора "Кривбас" просив посилити підтримку артилерії, у батальйону щодня кілька поранених і вбитих.

Допомога 40-му батальйону тероборони, а також 39-й ОМБП і 93-й бригаді: картка ПриватБанку 5168 7572 6034 4256, Новикова Валерія. Карта для закупівлі тепловізорів і "нічників": 5168 7572 6034 4132, Новикова В.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram