ГоловнаКультура

Експерти з'ясували, чому впала стіна в "Софії Київській"

Руйнування загрожує ще одній ділянці муру

Експерти з'ясували, чому впала стіна в "Софії Київській"
Фото: ruta-cruise.com

Незалежна експертиза, проведена Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій, встановила причини руйнування ділянки огорожі заповідника. Як виявилося, археологічні розкопки не могли стати причиною обвалення.

Експертиза з'ясувала, що ділянки стіни, збудовані в середині ХХ століття (як і зруйнована) "зведено з неякісних матеріалів і за конструктивним рішенням, що не витримує критики". Однією з причин руйнування виявилося те, що кілька років тому за наказом тодішнього директора Нелі Куковальської було розібрано будівлю теплиці, що слугувала підпорою неякісної стіні. При цьому старий фундамент стіни міцний, і йому не могли зашкодити археологічні розкопки, котрі проводили поруч.

Згідно з висновками експертизи, мур Софії має ще дві ділянки в аварійному стані. Експерти рекомендують терміново зміцнити їх, а ще краще - перекласти стіну на цих ділянках за новими проектами. Крім того, уздовж всієї стіни, на думку експертів, необхідно встановити водовідводи і обладнати засобами спостереження, щоб оперативно реагувати на можливі НП.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року зруйнувалася частина стіни навколо Софії Київської. І хоча стіна формально не є підохоронним об'єктом, її руйнування стало формальним приводом для спроб Мінкульту звільнити нинішню директорку заповідника Олену Сердюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram