ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Об'єднання функцій контролю та реєстрації ліків в одному відомстві не актуальне, - Держлікслужба

Чиновник розкритикував законопроект МОЗ

Об'єднання функцій контролю та реєстрації ліків в одному відомстві не актуальне, - Держлікслужба

У Держлікслужбі вважають неактуальним об'єднання функцій держконтролю та реєстрації лікарських засобів в одному відомстві. Таку думку висловив голова відомства Михайло Пасічник агентству "Інтерфакс-Україна".

"У нас останнім часом багато проектів змін до закону про лікарські засоби, багато хто намагається в нього внести якісь нововведення, але такі ініціативи вже були в попередні роки. У європейських країнах є різні підходи до таких регуляторних органів, але мені здається, що таке об'єднання не є сьогодні гостро необхідним і своєчасним. Воно не актуальне"- наголосив голова Держлікслужби.

"Це не ініціатива Держлікслужби, це ініціатива МОЗ. Наша позиція в тому, що зараз до нормативної бази повинен бути більш збалансований підхід, щоб це дало ефективний результат, а не вирішення сьогочасних питань", - сказав він коментуючи законопроект, розміщений на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Водночас у Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА) вважають, що законопроект МОЗ про зміни до закону України "Про лікарські засоби", відповідно до якого функції держконтролю та реєстрації лікарських засобів повинен здійснювати єдиний орган, створить підґрунтя для корупції і не сприятиме розвитку фармацевтичного ринку.

"Об'єднання цих двох стратегічно важливих функцій в нашій країні під керівництвом одного відомства може створити для нього монополістичні умови, що, дуже ймовірно, спровокують появу нових корупційних схем. На тлі заяв уряду про нульову толерантність до корупції такі кроки виглядають незрозумілими і непослідовними, особливо коли така ініціатива виникає на тлі безлічі важливіших проблем охорони здоров'я", - йдеться в повідомленні ЄБА.

Варто зазначити, що така ініціатива вже неодноразово виникала раніше. Спроби внести зміни до законодавства і вибудувати систему монопольного впливу на фармринок робив колишній керівник Держлікслужби Олексій Соловйов, який пішов із посади в результаті тривалої суспільної кампанії, яка інкримінувала йому побудову масштабних корупційних схем і тісні зв'язки з фармацевтичним олігархом Г. Загорієм і екс-прем'єром М. Азаровим.

Після відставки Соловйова за наділення Держлікслужби надповноваженнями активно виступала його перша заступниця, яка тимчасово виконувала обов'язки голови відомства Інна Демченко, яка, за інформацією декотрих ЗМІ, так само була причетна до корупційних схем і тісно пов'язана з екс-"регіоналкою" Т. Бахтеєвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram