ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ показала злодія з РФ, якого замість в'язниці відправили на Донбас

Оприлюднено відеосвідчення найманця

СБУ показала злодія з РФ, якого замість в'язниці відправили на Донбас
Фото: sbu.gov.ua/

Військова контррозвідка СБУ спільно з підрозділами ЗСУ затримала в районі Санжарівки Луганської області російського найманця, механіка-водія бронетехніки терористів. Танк Т-64, який здійснював обстріл українських позицій, знищили сили АТО під час бойового зіткнення.

Громадянин Росії Гаджиєв, 1973 р.н., уродженець та мешканець селища Левокумське Ставропольського краю РФ, у складі незаконних збройних формувань терористичної організації "ЛНР" брав участь у бойових діях проти українських військових підрозділів.

Він розповів, що його завербували російські правоохоронці, незаконно доставили на територію України за сприяння російських прикордонників. Його зарахували до складу керованого російськими офіцерами незаконного військового формування, де видали зброю. За командами російських спеців він здійснював обстріли українських військових підрозділів з бронетехніки, завезеної з території Росії.

За свідченнями, які росіянин дав слідчим СБУ, у грудні 2014 року в Ростові-на-Дону (РФ) його затримала поліція за крадіжку автомобіля. Надалі, російський майор-слідчий запропонував Гаджиєву та іншим затриманим, які на той час перебували у камері попереднього ув'язнення, звільнення від кримінальної відповідальності в обмін на згоду ремонтувати бронетехніку т.зв. "Новоросії" на території Луганської області. 22 затримані за різні правопорушення російські громадяни надали свою згоду їхати в Україну для участі у незаконних воєнізованих формуваннях.

Зі слів затриманого, групу завербованих найманців зустрів у Донецьку Ростовської області РФ представник "ЛНР" на прізвисько "Піночет", який відібрав трьох росіян, у тому числі Гаджиєва, на посади механіків-водіїв танків у складі танкової роти батальйону бойовиків "Август", що дислокується у Красному Лучі Луганської області. За свідченням Гаджиєва, ватажком цього батальйону є підполковник ЗС РФ з позивним "Пчела".

Затриманий зізнався, що на території України він ремонтував бронетехніку, а після спеціального навчання став механіком-водієм на танку і безпосередньо обстрілював українських військових.

25 січня члени бандформування "Август" отримали повний боєкомплект на складі озброєння терористів у Брянці Луганської області, куди російські військові завезли велику кількість засобів ураження. За командою російського офіцера 12 танків терористів висунулися до Санжарівки й атакували українські позиції. Танк Гаджиєва підбили, бойовика затримали.

Тривають оперативно-слідчі дії. За словами "танкіста", якби зараз йому довелося вибирати, їхати воювати в Україну чи відбувати покарання, він би обрав "два строки у в'язниці".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram