ГоловнаСуспільствоПодії

У Київській області спіймали злодіїв, які вкрали картин на 15 млн гривень

Дачу колекціонера Сергія Бутка грабували кілька разів

Міліція Київської області затримала трьох чоловіків, які вкрали близько тисячі картин із будинку українського художника.

Як повідомляє обласний головком міліції, із початку осені було скоєно серію крадіжок творів мистецтва з дачного будинку в селі Червона Гірка Київської області. Будинок-майстерня належить жителю столиці - українському художнику і колекціонеру Сергієві Бутку.

У вересні, зламавши двері, зловмисники винесли з будинку Бутка велику кількість картин, але художник не звернувся в правоохоронні органи. Як повідомляють, він самостійно забив двері і повернувся до столиці на постійне місце проживання. Через деякий час злодії залізли на дачу через вікно. Такі візити тривали систематично, поки невідомі не винесли близько тисячі робіт декоративно-прикладного мистецтва.

21 січня художник звернувся по допомогу до міліції. Працівники карного розшуку Київської області затримали злодіїв, коли вони привезли картини на продаж одному зі столичних колекціонерів. Машина одного з підозрюваних Volkswagen Т4 була заповнена творами мистецтва. Попередня домовленість про ціну з покупцем становила близько 200 тис. гривень.

Потерпілий художник оцінив приблизну вартість викрадених із його майстерні робіт у 15 млн гривень. Зараз експерти підраховують точну кількість картин і встановлюють їхню остаточну ціну.

Викрадачами виявилися троє жителів Київської області віком 30-35 років. Вони зберігали картини за місцем проживання в гаражах і підвалах, тому про зберігання їх у належному стані не дбали. Сергій Бутко зазначив, що злодії дуже пошкодили роботи і ті потребують реставрації. Також художник розповів, що, ймовірно, підозрювані вже встигли продати частину викрадених картин.

Правоохоронці перевіряють причетність підозрюваних до скоєння інших злочинів на території регіону. Слідчий відділ Макарівського райвідділу міліції відкрив кримінальне провадження за ч.3 ст.185 (крадіжка) Кримінального кодексу України. Злодіям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram