ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Марсохід Curiosity виявив нові органічні молекули

На Марсі колись могли існувати умови для життя

Марсохід Curiosity виявив нові органічні молекули

Марсохід NASA Curiosity виміряв органічні і хімічні показники в атмосфері навколо десятиразового сплеску метану і виявив нові молекули органічного походження в кам'яному пилі. Про це йдеться в повідомленні прес-служби NASA.

"Органічні молекули, що містять вуглець і водень, зазвичай є хімічною основою для зародження життя, хоча можуть існувати і без неї. Знайдене Curiosity в інших зразках в атмосфері поки що не розкриває інформації про можливе існування мікробів на Марсі, але поточні результати свідчать про хімічну активність сучасного Марса і сприятливі умови для життя на Марсі в минулому", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, Curiosity взяв проби води в мінералах зі скелі Камберленд на дні озера, пересохлого більш ніж 3 мільярди років тому. Проба показала, що Марс утратив велику частину води ще до формування озера і продовжив втрачати воду опісля.

Нагадаємо, Curiosity здійснив посадку на Марс у серпні 2012 року і відтоді зробив кілька унікальних знахідок, зокрема виявив давнє русло річки в місці приземлення. Поруч з місцем приземлення дослідив ділянку під назвою Yellowknife Bay, де після докладного обстеження місцевості, лазерної спектроскопії та відбору зразків ґрунту зміг дати чітку відповідь "так" на запитання, чи підходять умови в кратері Гейла (у далекому минулому Марса) для існування життя.

Важливою метою досліджень є вимірювання рівня радіаційного фону Червоної планети. Ця інформація життєво необхідна для планування майбутніх пілотованих експедицій людини на Марс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram