ГоловнаСуспільствоПодії

Полковник міліції став підозрюваним у справі про розгін харківського Майдану

Екс-міліціонер, який санкціонував розгін, перебуває на волі

Полковник міліції став підозрюваним у справі про розгін харківського Майдану
Александр Гапура
Фото: mediaport.ua

Одного з колишніх представників керівного складу Харківського міськуправління ГУ МВС України в області, який у лютому наказав розігнати харківський Євромайдан, повідомлено про підозру.

Справу відкрито за ч.2 ст.367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

"Встановлено, що за вказівкою полковника міліції, який мав забезпечувати охорону громадського порядку біля Академії внутрішніх військ МВС України 19 лютого цього року, почався розгін мітингувальників. Правоохоронці фактично застосували силу до мирних, беззбройних демонстрантів, через що кілька громадян отримали тілесні ушкодження", - повідомляє прокуратура Харківської області.

Підозрюваному також інкримінують те, що через його недбалість у

створений міліціонерами периметр, який охоронявся, безперешкодно зайшло близько 100 так званих "тітушок", які побили мітингувальників, завдали тілесних ушкоджень представникам ЗМІ і розбили камери операторам кількох телеканалів.

Повідомляється також, що під безпосереднім керівництвом полковника міліції з місця проведення мітингу доставили в райвідділ 12 мітингувальників, на яких незаконно склали адміністративні протоколи за ст. 185 Кодексу про адміністративні правопорушення (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції при виконанні ним службових обов'язків). При цьому жодного з "тітушок" міліціонери не затримали. Зазначається, що тільки після втручання прокуратури всі постанови суду про 15-добові арешти цих громадян скасували.

"Зараз екс-міліціонеру обрано запобіжний захід - особисте зобов'язання", - йдеться в повідомленні.

Матеріали щодо протиправних дій "тітушок" слідство виділило в окреме провадження за ч.1 ст.171, ч.1 ст.296 КК України (перешкоджання професійній діяльності журналістів та хуліганство).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram