ГоловнаСуспільствоВійна

Для забезпечення АТО військовим видано 33 тис. бушлатів, теплі шапки і штани, - МО

На зимову форму витрачено 313 млн грн, але більшість військових у зоні бойових дій не отримали від держави теплих речей

Для забезпечення АТО військовим видано 33 тис. бушлатів, теплі шапки і штани, - МО
Архивное фото
Фото: Предоставлено волонтерами

Міноборони відзвітувало про закупівлю та видачу бійцям теплої форми на суму понад 300 млн грн, тоді як військові, як і раніше, мерзнуть у зоні АТО, розраховуючи лише на допомогу волонтерів. Про це йдеться в розслідуванні "17 каналу".

Волонтери організації "Народний тил" на прохання журналістів зателефонували підшефним бійцям, які проходять службу в різних районах Донеччини. З 5 опитаних підрозділів лише бійці 28-ї бригади під Волновахою отримали повні комплекти теплої форми від держави. Військові з підрозділу в Дебальцевому отримали тільки бушлати, які, за словами бійця, вже розлізлися.

У відповідь на свій запит журналісти отримали лист з МО, де сказано, що з 372,5 млн грн бюджетних грошей, виділених міністерству 28 серпня на закупівлю зимової форми, вже освоєно 313,2 млн.

У листі, зокрема, сказано:

"З жовтня 2014 р. по даний час для забезпечення проведення антитерористичної операції видані такі теплі речі:

Шапки-фрески 63 тис. шт.;

Куртки утеплені польові нового зразка 33,3 тис. шт.;

Костюми польові нового зразка 36,1 тис. к-тів;

Білизна натільна трикотажна 65 тис. к-тів;

Білизна тепла трикотажна 5 тис. к-тів;

Шкарпетки зимові - 81,5 тис. пар;

Чоботи утеплені 23,2 тис. пар;

Рукавички трикотажні 40,8 тис. пар;

Крім того, за рахунок наявних у ЗСУ запасів на 100% особового складу, задіяного в АТО, видано штани утеплені колишнього зразка (у тому числі, шаровари) і рукавиці зимові".

У зоні АТО беруть участь 32 246 військовослужбовців ЗСУ. Судячи з відповіді міністерства, теплих речей вони вже отримали із запасом. Однак більшість військових як і раніше ходять у легкій формі.

"Ми ходимо в демісезонній, піддягаємо під неї по 5 светрів. Холоднеча шалена. Особливо сьогодні - просто замерзли. Хлопці захворіли дуже", - сказав телефоном волонтеру Юлії Гончаровій один з військових, який служить у Маріуполі.

"Я ненавиджу перший сніг. Тому що вони там всі роздягнені, на 110 осіб - 9 берців зимових, курток немає, бушлатів немає, нічого немає", - каже Гончарова.

Нагадаємо, міністр оборони Гелетей заявляв раніше, що постачання зимової форми та іншого обмундирування необхідно завершити до 10 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram