ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ потай впроваджує електронний реєстр пацієнтів

Укладання бази вирішили розпочати із найспецифічнішої категорії пацієнтів

МОЗ потай впроваджує електронний реєстр пацієнтів
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я потай і за допомогою незрозумілих організацій почало впроваджувати електронний реєстр пацієнтів (erpu.info), для якого ще не існує нормативної бази. Складати його почнуть з найбільш специфічної категорії пацієнтів - психіатрії та наркології. Про це свідчать документи, які має LB.ua.

27 жовтня вийшов наказ МОЗ про створення міжвідомчої робочої групи з упровадження програмного забезпечення "Електронний реєстр пацієнтів. Частина 1. Медогляди" під керівництвом особисто в.о. міністра Василя Лазоришинця. Тестування реєстру і підготовку до запуску ця група доручила трьом громадським організаціям: Українській асоціації медичних комісій і експертиз (по суті, вона є творцем реєстру - на "громадських засадах"); Всеукраїнській психіатричній лізі та Всеукраїнській наркологічній асоціації.

Як з'ясували, одна із цих організацій - Всеукраїнська психіатрична ліга - зовсім нова. Її створили в червні 2014 року, і зараз психіатрів змушують вступати в неї. "За словами колег, ті люди, які телефонують їм і вимагають вступати в Лігу, посилаються на волю безпосередньо в.о. міністра Лазоришинця", - заявив голова Асоціації психіатрів Семен Глузман.

Голова Ліги - Олег Панченко, головний лікар психіатричної лікарні в Донецькій області, яка називається "Науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр" і підпорядковується безпосередньо Міністерству охорони здоров'я. Панченка називають людиною колишнього президента Віктора Януковича.

Українську асоціацію медичних комісій і експертиз зареєстрували 1 листопада 2013 року. Її засновники - благодійний фонд "Розвиток сучасної медицини", зареєстрований у Севастополі, і Товариство з обмеженою відповідальністю "Біорент-Україна" кіпрського походження. Ця асоціація раніше вже пропонувала створити електронний реєстр пацієнтів. Питання розглядали в комітетах Верховної Ради на початку лютого 2014 року. Це був єдиний раз, коли ця громадська організація засвітилася в Інтернеті - в жодному іншому контексті вона не згадується. Президент Асоціації Михайло Бондарчук - колишній військовий, працював у СБУ та в управлінні держохорони.

Всеукраїнську наркологічну асоціацію очолює Анатолій Вієвський, багаторічний головний нарколог МОЗ. За даними LB.ua, саме він є головним натхненником ідеї створення реєстру психіатричних і наркологічних пацієнтів.

Створення єдиного реєстру пацієнтів прописали в коаліційній угоду, але поки що воно не відповідає законодавчій базі. Для його впровадження необхідно змінювати щонайменше Закон про захист персональних даних і Закон про надання психіатричної допомоги.

Докладно про реєстр читайте у статті Вікторії Герасимчук "І тебе зареєструють".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram