ГоловнаСуспільствоЖиття

Сепаратистів затримують з метою обміну, а не покарання, - адвокат

Правоохоронці не справляються з величезною кількістю злочинів на Донбасі

Сепаратистів затримують з метою обміну, а не покарання, - адвокат
Фото: EPA/UPG

Правоохоронні органи і СБУ затримують терористів не для того, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності, а щоб обміняти на людей, які перебувають у них у полоні.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, про це заявила адвокат Євгенія Закревська під час прес-конференції "Пограбування, арешти, викрадення - головна небезпека для жителів Донбасу після обстрілів".

За її словами, точної кількості цивільних заручників, які перебувають у полоні терористів, не знає ніхто. Доволі часто в полон потрапляють волонтери, правозахисники, журналісти - за надання гуманітарної допомоги.

"Сьогодні немає повноцінного відображення реальної картини з цивільними заручниками. Кожен звільнений часто є свідком перебування в полоні від 5 до 10 осіб, про яких нічого не відомо. Цифра може бути і більшою, перевірити складно. До кожного заручника, якими я займаюся (20 справ загалом), застосовували тортури, насильство, іноді заподіювали тяжкі тілесні ушкодження. Окреслені випадки - це тільки ті, що відбулися в серпні та у вересні. Багато заручників перебувають у полоні з липня і навіть червня. Про декого взагалі немає інформації і підтвердження, що вони живі", - заявила Закревська.

"Один із найстрашніших методів насильства над місцевим населенням або цивільними - застосування смертної кари. Імітація військового трибуналу із застосуванням "вінегрету" з українського процесуального права та військового трибуналу 1941 року. Є підозра, що деяких випадків не документують. Іноді вироки виконують, іноді - ні", - додала вона.

Правоохоронні органи при цьому, за словами правозахисниці, не можуть впоратися з такою величезною кількістю злочинів. Дуже багато з них не розслідують.

При цьому Закревська зазначила, що довго центральний апарат МВС відправляв заяви від потерпілих разом із матеріалами на Донбас, хоча було відомо, що правоохоронні органи там давно під контролем сепаратистів.

"Тобто відділення міліції, контрольовані сепаратистами, надавали особисті дані потерпілих від тих самих сепаратистів", - акцентувала вона.

"Правоохоронні органи переведено із захоплених територій, але не проведено переатестації співробітників. Ми бачимо, що розслідування скерованих туди кримінальних справ не проводиться або блокується. Чи не проводяться допити потерпілих, часто не порушують кримінальних справ, і доводиться вимагати цього через суд", - додала Закревська.

При цьому правозахисниця зазначила, що правоохоронна система і СБУ зараз фактично працюють тільки над арештами (захоплення в заручники) протилежної сторони, не над тим, щоб "притягнути їх до кримінальної відповідальності, документувати їхні злочини, а для того, щоб мати "пул" заручників для обміну".

"У нас є випадки, коли в заарештованому сепаратисті потерпілі впізнають свого мучителя, і величезні зусилля докладаються, щоб провести хоч якісь слідчі дії. Замість цього ми дізнаємося, що його обміняли, і є підозра, що звільнили його за реабілітуючими обставинами - закрито кримінальне провадження через відсутність складу злочину", - розповіла адвокат.

Разом з тим, відповідаючи на запитання журналістів, скільки кримінальних справ порушили щодо співробітників правоохоронних органів, правозахисник Володимир Чемерис повідомив, що такої інформації немає, але відомо про 143 злочини правоохоронців, зафіксовані добровольчими батальйонами.

Нагадаємо, за словами президента Петра Порошенка, на Донбасі в полоні залишаються 600 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram