ГоловнаСуспільствоЖиття

Компанії зможуть приховувати власників, незважаючи на заборонний закон, - адвокат

В Україні зросте попит на послуги фахівців із реєстрації прав на офшорні компанії

Компанії зможуть приховувати власників, незважаючи на заборонний закон, - адвокат
Егор Штокалов
Фото: abp.kiev.ua

Компанії зможуть приховувати своїх реальних власників, незважаючи на прийнятий сьогодні законопроект №5114 "...щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів". Про це повідомляє прес-служба юркомпанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери".

"Законодавство України і країн, включених в офіційний список офшорних зон, дуже відрізняється. І питання про зобов'язання посадової особи (формального власника), наприклад республіки Вануату, розкрити інформацію про осіб, на користь яких діє за трастовим контрактом, видається сумнівним", - вважає адвокат юркомпанії Єгор Штокалов.

Наприклад, каже адвокат, формальний власник підприємства з України - компанія з Кіпру. А власник кіпрської компанії - інша компанія, зареєстрована на Белізі. А кінцевий вигодонабувач - підставний директор з Белізу. Формально підставний директор зобов'язаний діяти в інтересах фактичного власника активу. Плюс трастовий контракт може передбачати обов'язок директора не розголошувати відомостей про особу, в інтересах якої він володіє активом. Тобто на папері все одно буде фігурувати підставний директор, а не реальний власник активу.

Компаніям достатньо буде назвати фізичну особу - вигодонабувача: вказати його паспортні дані й ідентифікаційний номер (за наявності). А от для держави проживання кінцевого бенефіціара законопроект обмежень не передбачає. Тому адвокат Штокалов вважає, що найближчим часом зросте попит на послуги фахівців з реєстрації прав власності на офшорні компанії.

Нагадаємо, Великобританія готова допомогти Україні повернути гроші з офшорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram