ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ: російські спецслужби розсилають віруси на email українців

Спецслужби РФ крали персональні дані українців

СБУ: російські спецслужби розсилають віруси на email українців
Фото: shutterstock.com

Служба безпеки України викрила і зупинила інформаційно-технічну диверсію російських спецслужб, спрямовану на отримання незаконного доступу до персональних даних громадян України, а також для крадіжки службової інформації державних органів.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Співробітники СБУ виявили шкідливе програмне забезпечення. На особисті та службові поштові скриньки українців приходили листи з нібито важливою інформацією, в тому числі "про сепаратистів на території Донецької та Луганської областей" чи про "загальний список заручників", яких утримують терористи. Назви листів та адреси відправників постійно змінювалися.

Насправді листи містили посилання на заражений вірусом файл, який передавав повний контроль над комп'ютером.

Встановлено, що керівництво атаками відбувалося з єдиного контрольного центру російських спецслужб.

"Цю інформаційну атаку ми відбили. Але потрібно бути готовими, що вона далеко не остання. Ми мусимо враховувати, що при розробці нових версій шкідливих програм російські спецслужбісти використовують методику психологічних диверсій. Адже першою реакцією кожної нормальної людини, яка отримала лист з такою назвою, буде бажання відкрити його і кинутися на допомогу", - заявив радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

СБУ закликає громадян бути уважними, звертати увагу на адресу відправника, видаляти підозрілі листи і повідомляти про такі розсилки правоохоронні органи.

Нагадаємо, раніше міжнародні експерти повідомляли про проведення Росією "кібервійни" проти України. Мова йде як про потужний потік інформації, так і про розсилку та впровадження вірусних програм. Зокрема, цього літа комп'ютерну програму-шпигуна знайшли на робочому місці прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram