ГоловнаСуспільствоЖиття

Соцмережа "ВКонтакте" передаватиме ФСБ листування користувачів

"Вконтакте" отримала статус "організатора поширення інформації" і повинна ділитися інформацією про користувачів зі спецслужбами

Соцмережа "ВКонтакте" передаватиме ФСБ листування користувачів
Архив
Фото: Андрей Степанчук/ ВКонтакте

Російська соціальна мережа "ВКонтакте" передаватиме дані про дії користувачів ФСБ. Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на rbc.ru.

За даними видання, "ВК" став першим серед російських інтернет-майданчиків, який Роскомнагляд вніс у свій реєстр, створений після того, як 1 серпня 2014 року набрав чинності  закон про блогерів.

Компанія, відповідно до норм цього закону, отримала статус "організатора розповсюдження інформації". Майданчики з цим статусом повинні зберігати на території Росії дані про дії своїх користувачів протягом шести місяців і ділитися цією інформацією зі спецслужбами у випадках, обумовлених в інших законах, встановлювати спеціальне обладнання та програмно-технічні засоби для забезпечення за необхідності розшукових заходів, а також розкривати Роскомнагляду інформацію про відвідуваність блогерів (якщо такий блог-сервіс у сайту є) та їхні контакти.

Прес-секретар Роскомнагляду Вадим Ампелонський підтвердив РБК, що "ВКонтакте" став першим майданчиком, що потрапив у реєстр. Виконавчий директор "ВКонтакте" Дмитро Сергєєв повідомив РБК, що соцмережа отримувала повідомлення від Роскомнагляду про внесення до реєстру. "Очевидно, що за законом ми таким організатором є, і немає нічого дивного в тому, що ми опинилися в цьому реєстрі. "ВКонтакте" діятиме, перш за все, в інтересах користувача у статусі визнаного організатора поширення інформації. Наскільки ми розуміємо, в реєстр так само, як і ВК, внесені або будуть внесені найближчим часом всі великі майданчики", - заявив Сергєєв.

Ампелонський також повідомив, що зараз розглядаються документи ще трьох інтернет-компаній - ТОВ "Яндекс", ТОВ "Рамблер Інтернет-холдинг" і ЗАТ "Мамба", їх можуть внести до реєстру вже наступного тижня. Попередження іншим майданчикам регулятор наразі не надсилав.

Як повідомлялося, формально ФСБ отримала доступ до особистої інформації користувачів рунету 1 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram