ГоловнаСуспільствоЖиття

Human Right Watch розповіла про знущання над заручниками ДНР

За час проведення АТО в полон потрапили понад тисячу жителів Донбасу

Human Right Watch розповіла про знущання над заручниками ДНР

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch констатує, що бойовики на Донбасі довільно затримують громадян, катують їх, принижують, а також залучають до примусових робіт і використовують як заручників.

Про це йдеться в повідомленні організації, повідомляють "Українські новини".

За даними організації, за останні п'ять місяців, починаючи з квітня, озброєні прихильники ДНР і ЛНР захопили кілька сотень цивільних осіб. Серед бранців переважно підозрювані в нелояльності до терористів, активісти - прихильники української влади та релігійні активісти.

"Проросійські повстанці систематично здійснюють кричущі злочини щодо затриманих... Влада самопроголошених утворень на сході України повинна негайно звільнити всіх довільно утримуваних осіб, покласти край довільним затриманням, позасудовим стратам, захопленню заручників і тортурам захоплених осіб, забезпечити гуманне і шанобливе поводження з усіма, хто позбавлений волі - чи то цивільні, чи то військові. Росія повинна використовувати свій вплив на повстанців, щоб припинити ці злочини і забезпечити притягнення до відповідальності винуватих", - наголосив директор Human Rights Watch з питань Європи та Центральної Азії Х'ю Вільямсон.

Згідно з повідомленням, у серпні організація на сході України задокументувала 20 епізодів захоплення бойовиками громадян, із яких 12 осіб опитали.

Ці особи зазначали, що після захоплення їх били, в тому числі ногами, кололи або різали ножем, припікали цигаркою або піддавали імітації страти, а частину використовували як заручників для отримання викупу або обміну на захоплених українськими силовиками бойовиків.

Нагадаємо, за даними МВС України, за час проведення АТО викрадено та захоплено в заручники 1026 мешканців Харківської, Донецької та Луганської областей. За даними РНБО, в полоні у терористів перебувають 680 українських військових, влада веде переговори про звільнення військовополонених і заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram