ГоловнаСуспільствоЖиття

Волонтери передали військовим льотчикам високоточні GPS-навігатори

Українські літаки літають за паперовими картами 1957 року

Волонтерська група "Вернись живым" на авіабазі у Василькові передала військовим льотчикам високоточні GPS-навігатори.

Активісти передали 15 GPS-навігаторів загальною вартістю близько $30 тис. 10 штук пішло у 40-у бригаду (м. Васильків), 5 штук - 831-й бригаді (м. Миргород). Гроші було зібрано за тиждень після оголошення у Facebook.

Фото: www.savelife.in.ua

Винищувальні авіаційні бригади адресно звернулися за допомогою до волонтерської групи, оскільки на сьогодні льотчики користуються паперовими картами 60-х років.

"Пристрій можна закріпити на коліно. Він дуже міцний, і при катапультуванні пілот легко знайде шлях до місця, де його швидко евакуюють свої війська. Пристрій має підвищену стійкість до радіоелектронних перешкод, що використовуються у зоні АТО. У навігатор можна заносити інформацію про зони дії ворожих "Буків", і він завжди буде попереджати, якщо пілот потрапить у цю зону", - пояснює координатор проекту Віталій Дейнега.

Новий пристрій легко встановлюється у кабіні пілота. Одним із них уже користуються, тривають тренування. Наступного тижня планують установити всі навігатори на літаки авіаційних бригад (Су-25, Су-27, МіГ-29).

Фото: www.savelife.in.ua

Протягом найближчого місяця група волонтерів планує повністю забезпечити бойову авіацію такими навігаторами. На черзі - вертольоти, транспортна авіація.

Довідка.

Ініціативна група волонтерів "Вернись живим" за чотири місяці зібрала понад 5 млн. грн для забезпечення армії необхідною військовою оптикою. На ці гроші вже закуплено та передано у зону АТО: автотепловізори, тепловізори, матеріали для захисту БТР, далекоміри, окуляри нічного бачення, біноклі нічного бачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram