ГоловнаСуспільствоПодії

Доходи від українських "національних" лотерей ідуть спонсорам російської армії

За 2,5 року російські лотерейники офіційно заробили 3 млрд гривень

Доходи від українських "національних" лотерей ідуть спонсорам російської армії
архив

Власник української лотереї "Патріот" росіянин Олег Бойко офіційно фінансує российскую армию.

Про це йдеться в сюжеті телепрограми "Наши деньги".

ПАТ "Патріот" через кіпрську Cehriba Investments Limited входить в інвестиційний холдинг Finstar, яким володіє російський мільярдер Олег Бойко. Власник "Патріота" має лотерейний бізнес і на батьківщині. У Росії Бойко є оператором лотереї "Перемога", доходи від якої скеровує на підтримку російської армії.

Зазначають, що російські витрати бізнесмен, очевидно, компенсує в Україні, оскільки перерозподіл доходів у нашій країні лояльніший до бізнесменів. У Росії, крім податків, оператори сплачують державі ще 10% від доходів.

Окрім "Патріота", в Україні діє ще два оператори: ТОВ "М.С.Л" і компанія "Українська національна лотерея".

ТОВ "М.С.Л" підконтрольне одному з найбагатших росіян Михайлові Фрідману.

"Українська національна лотерея" належить офшору з Віргінських островів "Олімпік Голд Холдингз Лімітед".

За 2,5 року офіційно вони заробили 3 млрд гривень, відрахування в бюджет становили 720 млн гривень. Ще 13,5 млрд потрапили в призовий фонд.

При цьому наголошують, що держава створила для лотерейників максимально пільгові умови. Зокрема, з березня 2014 року всі оператори українських лотерей працюють без ліцензій і сплати за свою діяльність.

Відповідно до Закону "Про державні лотереї" від 2012 року, який скасував старі ліцензії, якщо держава не створила нових нормативно-правових актів, оператори продовжують свою діяльність без ліцензій.

Регулятором на лотерейному ринку є Міністерство фінансів. Однак це відомство за останні два роки не ініціювало ніяких змін у закон і не підготувало документів для ліцензування.

2010-го тодішній голова Мінфіну Віктор Пинзеник пропонував підвищити вартість дозвільного документа до 40 млн грн за один вид гральної діяльності. Зараз, видавши операторам ліцензії, держава змогла б виручити не менш ніж 160 млн грн.

Також наголошують, що "національний" у назві лотерей не означає, що держава має стосунок до цього.

Російський бізнес заробляє в Україні також на постачанні ігрових автоматів, зокрема для мережі гральних закладів КІНГ, які сьогодні також продають лотерейні квитки через "спеціальні термінали".

"Перші термінали виготовили в Росії. Згодом почали випускати в Україні", - запевняє Сергій Бойко, юрист компанії "Лотостар", що володіє мережею гральних закладів "КІНГ".

Юрист стверджує, що раніше автомати для клубів "КІНГ" виготовляла російська компанія martGames, а нині - українське ТОВ "ЛОТОПРОМ". Однак у судовому реєстрі є справа про імпорт ігрових автоматів із Росії. Компанія "УКРЛОТОПРОМ" подавала до суду позов проти Сумської митниці через завищені тарифи на перевезення ігрових автоматів. Засновником "Укрлотопрому" є власник "Лотопрому" Валерій Ромашов. А виробником автоматів, які бізнесмен завозить із Росії в Україну, - російська компанія "Сталь-Ком".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram