ГоловнаСуспільствоОсвіта

Рада ухвалила новий закон про вищу освіту

Документ розширює автономію ВНЗ і підсилює студентське самоврядування.

Рада ухвалила новий закон про вищу освіту
Фото: Макс Левин

Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону про вищу освіту.

За ухвалення в цілому законопроекту №1187-2 проголосували 276 депутатів з мінімально необхідних 226. Законопроект підготувала робоча група під головуванням ректора КПІ Михайла Згуровського.

У законі прописані п'ять ступенів, підготовку яких здійснюють вищі навчальні заклади: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук.

Документ розширює автономію ВНЗ і посилює студентське самоврядування. Зокрема, за узгодження з органами студентського самоврядування мають прийматися рішення про відрахування студентів та їх відновлення, переведення, призначення заступника декана факультету, заступника керівника ВНЗ зі взаємодії з органами студентського самоврядування.

Окрім того, Рада узаконила зовнішнє незалежне оцінювання знань як елемент системи прийому на навчання до ВНЗ.

У законі також визначено, що навчання у всіх ВНЗ здійснюється державною мовою. Однак ВНЗ має право приймати рішення про викладання однієї або декількох дисциплін англійською або іншими іноземними мовами, за умови забезпечення знань з відповідної дисципліни також і державною мовою.

Окрім того, Рада передбачила функціонування Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти як незалежної, саморегулівної організації, яка формуватиме вимоги до системи забезпечення якості вищої освіти. Членами цього агентства будуть всі ВНЗ, незалежно від форми власності.

Документ ухвалено на заміну чинної редакції закону про вищу освіту від 2002 року.

Нагадаємо, початкова версія законопроекту "Про вищу освіту" була розроблена Міносвіти 2010 року, але викликала критику академічної спільноти та акції протесту студентів.

2012 року для розробки нової версії законопроекту була створена робоча група під керівництвом ректора Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайла Згуровського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram