ГоловнаСуспільствоПодії

Лутковська просить владу РФ пояснити причини заборони Джемілєву в'їзду до Криму

Омбудсмен стверджує, що дії Москви порушують права та свободи людини і корінного народу

Лутковська просить владу РФ пояснити причини заборони Джемілєву в'їзду до Криму
Лутковская
Фото: obozrevatel.com

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить директора Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортнікова, керівника Федеральної міграційної служби Костянтина Ромодановського та міністра внутрішніх справ РФ Володимира Колокольцева роз'яснити причини заборони депутату Верховної Ради ("Батьківщина"), лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в'їзду на територію невизнаної Республіки Крим.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби омбудсмена.

"У зверненнях омбудсмена України міститься запит на надання юридично значимої інформації стосовно направлення подання про заборону Мустафі Джемілєву в'їжджати на територію Криму, роз'яснення порядку оформлення такої заборони, а також процедури подальшого оскарження", - свідчить повідомлення.

Лутковська зазначила у своїх зверненнях той факт, що Джемілєву не був наданий офіційний документ, що підтверджує заборону в'їзду для нього на територію Криму, що, у свою чергу, унеможливлює оскарження відповідного рішення органів РФ.

На думку омбудсмена, дії російської влади на території Криму разом з тим порушують низку фундаментальних прав та свобод людини і корінного народу, закріплених у міжнародному праві, зокрема, у Декларації ООН про права корінних народів.

У повідомленні підкреслюється, що Джемілєв - лідер кримськотатарського народу, для якого Крим є батьківщиною та постійним місцем проживання, де також проживає вся його сім'я та інші близькі родичі.

Раніше у травні Джемілєв заявив, що не має наміру відмовлятися від відвідування півострова та оскаржить заборону в'їзду до Криму в Європейському суді.

Нагадаємо, наприкінці квітня Джемілєву заборонили в'їжджати в Крим до 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram