ГоловнаСуспільствоЖиття

Рідні Небесної сотні вимагали під Кабміном обіцяну допомогу

Члени сімей загиблих розповіли, що отримали допомогу тільки від благодійних організацій, держава ж обіцяних сум не виділила

Сьогодні під Кабмін прийшли родичі загиблих активістів Майдану, щоб вимагати інформацію про перебіг розслідування вбивств і обіцяну державою матеріальну допомогу. Про це повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Члени сімей загиблих розповіли, що отримали допомогу тільки від благодійних організацій, держава ж обіцяних сум не виділила.

"Мій син, Сергій Шаповал, загинув 18 лютого - перший, хто лежав у Будинку офіцерів, їх було троє людей, і не могла під'їхати швидка, його занесли ще живого... Коли ховала, у нього гематоми були страшні по всій голові. Поранення кульове, дробове, з ураженням всіх внутрішніх органів. Але зі мною ані зі слідчих, ані з влади ніхто не спілкувався, немає жодного розслідування", - розповіла мати загиблого активіста Самооборони Майдану.

За її словами, допомогу вона отримала тільки від фондів Леоніда Черновецького "Соціальне партнерство", Ріната Ахметова "Розвиток України" і від фонду "Приірпіння", який збирав гроші через телемарафон: "Від держави 2 тис. допомоги мало бути на похорон. Я вчора була в радбезі, там три папки таких лежить, і рішення немає жодного".

Дружина загиблого активіста з Рівного Валерія Панасюка, у якої на руках залишилося п'ятеро дітей, говорить про ті самі проблеми.

"Те, що прийняв Кабмін - виділити одноразову допомогу і по 5 тис. грн на кожну дитину, цього нічого ми абсолютно не отримали... Була допомога фондів - Черновецького, Ахметова. Вчора я відвідувала Дитячий фонд України, вони хочуть допомогти відправити дітей на відпочинок за кордон. Міськрада Рівного виділила нам ділянку, обіцяє ще виділити квартиру. Ділянка вже є, але документів на руках наразі немає", - розповідає Вікторія Панасюк і додає, що чоловік був єдиним годувальником у родині.

Рідних Небесної сотні мали пустити на засідання комісії з розслідування вбивств на Майдані. Але в Кабмін потрапили не всі, а лише ініціативна група. Мати-пенсіонерка Сергія Шаповала так і залишилася стояти під будівлею Кабміну. Засідання тривало понад дві години.

За підсумками зустрічі з владою родичі загиблих заявили, що в цілому задоволені результатом.

"Ми позитивно налаштовані і чекали гіршого. Але все коректно, ми отримали відповіді на всі питання щодо наших звернень. У нас були основні питання - розслідування вбивств на Майдані, викрадення та катування людей", - зазначила представниця ініціативної групи. Вона додала, що розслідування ведеться трохи мляво, але після цієї зустрічі родичі сподіваються на кращі результати.

Вийшов до журналістів і перший віце-прем'єр-міністр Віталій Ярема. Він заявив, що ті проблеми, про які говорили на зустрічі родичі загиблих, будуть найближчим часом вирішені. За словами чиновника, затримки з виплатами допомоги пов'язані, в тому числі, зі складанням списків загиблих - їх складали МОЗ і Мінсоцполітики, після чого вже передали в Мінфін.

"До кінця тижня ці виплати будуть здійснюватися, відповідно до тієї постанови, яку було прийнято. Я ще раз прошу вибачення за цю непроворність уряду і сподіваюся, що таких непорозумінь надалі не буде", - підкреслив Ярема.

Він також заявив, що через місяць знову відбудеться зустріч родичів загиблих активістів з владою, на яку будуть запрошені не тільки члени ініціативної групи, а представники всіх родин убитих. На сьогоднішній зустрічі були присутні, в тому числі, керівник ГСУ Генпрокуратури і заступник начальника ГСУ МВС.

"Сьогодні йшла мова і про 128 тисяч разових виплат і про 5 тисяч щомісячних нарахувань. Ми розставили всі крапки над "і", - підкреслив Ярема.

Говорячи про питання слідства, він заявив: "Із 106 загиблих активістів щодо 46 вбивств вже встановлені особи, і ці особи сьогодні притягуються до кримінальної відповідальності. Є цілий перелік посадових осіб - виконавців, організаторів і оплічників, які оголошені в розшук, в тому числі в міжнародний розшук і через канали міжнародного управління поліції, Інтерполу. Є низка слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, спрямованих на їх затримання".

Перший віце-прем'єр визнав, що слідство йде не так оперативно, як того хотілося б родичам загиблих.

"Є недоліки в організації розслідування. Це пов'язано, в тому числі, з тим, що велика кількість особового складу спецпідрозділів перебуває в розшуку, зокрема спецпідрозділу "Беркут". Велика кількість зброї, що застосовувалася у вбивстві, зникла з підрозділів МВС й ідентифікувати її шляхом проведення балістичних експертиз, які вже проведені, немає можливості. Ця зброя працює в Криму, Луганську та Донецьку у терористів, і люди, які брали участь у масовому розстрілі людей, за нашою інформацією, вони також там перебувають", - розповів Ярема.

За словами чиновника, на сьогодні семеро осіб, яких підозрюють у вбивстві активістів, заарештовані, а решта оголошені в розшук. При цьому прізвища Ярема наразі не озвучив, посилаючись на таємницю слідства. Але родичам загиблих, за його словами, імена вбивць сказали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram