ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ: російські телеканали зомбують глядачів 25 кадром

Силовики розповіли про маніпулятивні технології на російському ТБ

СБУ: російські телеканали зомбують глядачів 25 кадром
Фото: стоп-кадр видеосюжета России 24

Російські телеканали приховано впливають на психіку глядачів за допомогою так званого "ефекту 25 кадру". Про це на брифінгу повідомила начальник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Щоб людське око під час перегляду телепередачі не помічало переходу від одного кадру до іншого, за секунду повинні мінятися 24 кадри. 25 кадр за секунду вже неможливо вловити оком, але він, як вважають, потужно впливає на підсвідомість людини, тому його заборонено використовувати.

Остапенко розповіла, що СБУ два місяці вивчала відеоматеріали, які транслюють російські телеканали, і виявила в них заборонені міжнародним законодавством технології психологічного впливу на аудиторію, зокрема 25 кадр. "Вони належать до небезпечних методів інформаційно-психологічного впливу", - наголосила Остапенко.

На брифінгу було оприлюднено відеофрагмент новинного випуску на телеканалі "Россия 24", в якому використано маніпулятивну технологію 25 кадру.

Зокрема, протягом усього випуску про події в Одесі 2 травня в кутку екрана з'являються малопомітні написи: "Підпалив Правий сектор", "Людей убивають бандерівці", "Нацгвардія - вбивці".

Крім того, СБУ встановила, що російські телеканали використовують й інші методи впливу на глядачів, зокрема поширюють напівправду, посилаються на якісь поінформовані джерела, показують деталізовані сцени вбивств і насильства і намагаються емоційно впливати на глядача.

При цьому, за словами психолога СБУ Оксани Сербиненко, технологія 25 кадру є досить давньою і не найефективнішою. "Є все ж таки новіші способи впливати на аудиторію. Російські ЗМІ використовують 25 кадр, мабуть, як давній і надійний метод", - підкреслила вона.

СБУ має намір у правовому полі реагувати на застосування російськими телеканалами методів інформаційно-психологічного впливу на російських і українських громадян.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram