ГоловнаСуспільствоПодії

18 травня виповнюється 70 років із дня депортації кримськотатарського народу

Путін заявив, що питання визнання кримських татар корінним народом Криму вимагає розгляду

18 травня виповнюється 70 років із дня депортації кримськотатарського народу
архив
Фото: e-crimea.info

18 травня виповнюється 70 років із дня депортації сталінським режимом кримськотатарського народу. Про це повідомляє УНІАН.

Причиною висилки цілого народу названо факти нібито масового колабораціонізму та співпраці великої частини кримських татар з німецькими та румунськими окупантами під час Другої світової війни.

За оцінками істориків, на засланні від нестерпних умов, голоду, хвороб загинуло понад 40% переселенців.

Напередодні річниці депортації самопроголошена влада Криму заборонила мітинги до 6 червня через побоювання провокацій. Після цього Меджліс скасував проведення запланованих масових акцій у Сімферополі 17-18 травня.

Нагадаємо, 3 травня одного з лідерів кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва не пустили в Крим. Його співвітчизники деякий час блокували трасу біля Сімферополя, Бахчисарая, в Старому Криму, Євпаторії та селищі Жовтневе Красногвардійського району.

Згодом "прокурор" Криму Наталія Поклонська зачитала голові Меджлісу Рефату Чубарову попередження про "неприйнятність ведення екстремістської діяльності" і заявила, що в разі непокори Меджліс буде ліквідовано, а його діяльність - заборонено.

Президент РФ Володимир Путін вважає, що питання про визнання кримських татар корінним народом Криму вимагає розгляду, проте необхідно дуже ретельно опрацювати це питання. За його словами, в Криму одним з корінних народів є греки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram