ГоловнаСуспільствоЖиття

На Майдані більше ніколи не буде ялинки

Новорічні гуляння можуть "переїхати" з головної площі країни на нове місце

На Майдані більше ніколи не буде ялинки
Фото: EPA/UPG

Район Майдану Незалежності повинен стати зоною пам'яті за загиблими під час сутичок у Києві взимку 2014 року.

Про це заявив глава Київської міської держадміністрації Володимир Бондаренко, повідомляють "Коментарі".

За його словами, вулиця Хрещатик у районі Майдану Незалежності, як і сама площа, повинні стати місцем пам'яті і поваги до всіх українців, які загинули під час трагічних подій лютого 2014-го. Тому традиційної новорічної Ялинки там більше не буде - її встановлюватимуть в іншому місці. Окрім того, на думку Бондаренка, не місце там і розважальним шоу на кшталт "Майдан's". Водночас, глава КМДА припустив, що головна площа країни може існувати як зона творчості в усіх її проявах.

Що стосується нинішнього зовнішнього вигляду Майдану - зокрема, барикад, то вони будуть поступово розбиратися. За словами чиновника, процес гальмується тим, що міській владі доводиться домовлятися з сотниками Самооборони, а це не завжди вдається. Тому лобіювати прибирання барикад у мерії не мають наміру, підкреслюючи, що головне в цьому питанні - знайти компроміс.

Також Бондаренко розповів, що місця, на яких під час сутичок на Майдан "добувалася" бруківка, будуть викладені каменем іншого кольору, щоб було видно, де брали "зброю пролетаріату".

Окрім того, розглядаються різні варіанти організації автомобільного і пішохідного руху. Так, частина вулиці Інститутської від верхнього виходу зі ст.м. "Хрещатик" до Майдану, де відбувалися найдраматичніші події, може стати пішохідною, на ній буде розміщено частину меморіального комплексу, присвяченого Небесній сотні. Відповідно, в мерії розглядають варіанти пуску автомобільного транспортного потоку в обхід - наприклад, по вулиці Ольгинській. При цьому Бондаренко підкреслив, що це - не остаточне рішення, варіант обговорюється на рівні ідеї, і в цілому столичні автомобілісти категорично проти перекриття Інститутської.

Додамо, що також обговорюється питання про встановлення пам'ятних знаків героям Майдану - а всього там загинув 21 киянин - в кожному районі столиці, а також про перейменування деяких вулиць на честь загиблих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram