ГоловнаСуспільствоЖиття

Адвокати Бугая заявили про численні порушення у справі їх підзахисного

Порушення були під час затримання, проведення процесуальних дій і під час розгляду питання про обрання запобіжного заходу

Адвокати Бугая заявили про численні порушення у справі їх підзахисного
Фото: vk.me

Адвокат Ігор Фомін заявив про безпрецедентну кількість порушень, які допустили слідство і суддя під час розслідування і розгляду справи Дениса Бугая.

Про це Фомін сказав після засідання Апеляційного суду Києва, в якому розглядалася апеляція захисту на взяття Бугая під варту.

"Такої кількості порушень прав людини, яку притягують до відповідальності, та такої кількості порушень прав його захисників мені ще не доводилося зустрічати за всю мою кар'єру. Я вважаю, що за результатами цього розгляду рано чи пізно прокуратурою буде порушено кримінальну справу стосовно тих посадових осіб, які зловживали службовим становищем , грубо порушували закон і перевищували свої повноваження", - сказав адвокат.

Фомін вважає, що рішення суду першої інстанції про утримання під вартою Дениса Бугая "очевидно незаконне" і "суперечить вимогам кримінального процесу". Більш того, на його думку, яку він оголосив у Апеляційному суді, "те, яким чином відбувався розгляд цієї справи, швидше є кримінальним злочином, ніж судовим процесом".

Під час засідання захист навів дані про безліч процесуальних порушень і порушень прав Дениса Бугая та його захисників під час затримання, проведення процесуальних дій і під час розгляду питання про обрання йому запобіжного заходу.

Так, за словами захисту, під час затримання Бугая не був присутній представник колегії адвокатів, що є порушенням закону про адвокатуру. Пізніше було порушено термін утримання його в СІЗО без обрання запобіжного заходу. Засідання про обрання запобіжного заходу почалося за відсутності підозрюваного і його захисників. Незважаючи на те, що засідання суду не було оголошено закритим, на нього не були допущені представники ЗМІ та громадськості.

Запобіжний захід не було обрано у встановлений законом термін. Засідання, на якому безпосередньо обирався запобіжний захід, тривало кілька діб. Підозрюваного доставили на це засідання, і більшу його частину він був непритомний. При цьому медичні експерти, які дійшли висновку, що Бугай може бути присутнім на засіданні, не робили власне медичного обстеження.

Адвокатів підозрюваного не пускали для спілкування з ним, а пізніше не допустили на оголошення рішення про запобіжний захід. У цей час у залі засідань був присутній "безкоштовний" адвокат, від послуг якого Бугай раніше відмовився.

Захист також звернув увагу Апеляційного суду, що суд першої інстанції не врахував, що Денис Бугай раніше справно приходив на допити до слідства, не уникав і не збирався уникати слідчих дій.

Колегія суддів Апеляційного суду оголосила перерву в розгляді апеляції до 23 квітня, хоча захист заявив, що готовий, у разі необхідності, брати участь у засіданні "до ранку", оскільки прокуратура щодня чинить психологічний тиск на підзахисного.

Окрім того, вчора стало відомо, що буквально за годину до початку засідання Апеляційного суду прокуратура пред'явила Денису Бугаю нове повідомлення про підозру замість старого.

Денис Бугай - колишній голова наглядової ради "Брокбізнесбанку", президент Асоціації правників України, адвокат і партнер ЮК "Ващенко, Бугай та партнери". Був адвокатом українського медіа-олігарха Сергія Курченка.

Наприкінці березня 2014 року його затримали представники Генеральної прокуратури України за підозрою у скоєнні його підзахисним С. Курченком низки злочинів. Бугая помістили під варту як учасника "злочинного угруповання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram