ГоловнаСуспільствоЖиття

Адміралу-перекинчику Березовському загрожує до 15 років за держзраду

ГПУ оголосила Дениса Березовського в розшук

Адміралу-перекинчику Березовському загрожує до 15 років за держзраду
Денис Березовский

Досудове розслідування щодо колишнього командувача ВМС ЗС України Дениса Березовського, якому загрожує до 15 років позбавлення волі за держзраду, триває.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Слідством встановлено, що Березовський при виконанні обов'язків командувача ВМС України 2 березня 2014 року, перебуваючи в містах Сімферополі та Севастополі, порушив військову присягу і відмовився виконувати накази і розпорядження законних органів влади України, в тому числі міністра оборони України Ігоря Тенюха.

Того самого дня Березовський видав підлеглим військовим частинам і установам ВМС України наказ, який суперечить вимогам чинного законодавства. Зокрема, в цьому протиправному акті міститься вимога до військовослужбовців ЗСУ здати зброю на склади, а військову техніку повернути до місць зберігання.

Таким чином, Березовський надав іноземній державі - Російській Федерації, допомогу в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності і обороноздатності.

Головним управлінням нагляду за додержанням законів у військовій сфері Генеральної прокуратури України підготовлено повідомлення про підозру Березовському за ч. 1 ст. 111 (державна зрада, що карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років) КК України, після чого Печерський райсуд Києва ухвалив затримати і доставити адмірала-перекинчика до суду для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Процесуальне керівництво в зазначеному кримінальному провадженні здійснюється управлінням процесуального керівництва з кримінальних процесів Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, Головне управління нагляду за дотриманням законів у військовій сфері розслідує кримінальне провадження щодо командувача Чорноморського флоту Збройних сил Російської Федерації віце-адмірала О.Вітка за фактами підбурювання до державної зради та організації диверсії.

1 березня в.о. президента Олександр Турчинов призначив Дениса Березовського головнокомандувачем ВМС, проте вже 2 березня він заявив про перехід на бік нелегітимного кримського уряду. У Києві проти нього порушили кримінальну справу за держзраду, відсторонили від посади і призначили наступником адмірала Сергія Гайдука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram