ГоловнаСуспільствоЖиття

Діаспора азербайджанців підтримала Україну в конфлікті з Росією

Російська Федерація веде схожу політику і щодо Азербайджану, вважають члени діаспори

Діаспора азербайджанців підтримала Україну в конфлікті з Росією
Фото: newsfiber.com

Азербайджанська діаспора в Україні виступила з підтримкою України в питанні Криму і підтримала ідею територіальної цілісності країни.

Про це заявив голова Всеукраїнської громадської організації "Об'єднана Діаспора Азербайджанців України" Хікмет Джавадов, він припустив, що Росія порушила кримське питання для того, щоб відвернути увагу від процесу євроінтеграції.

При цьому, Хікмет Джавадов засудив позицію офіційної Вірменії, яка визнала результати референдуму в Криму, і закликав бойкотувати її посольство в Києві.

"Росія порушила питання Криму саме тоді, коли в Україні активізувалися євроінтеграційні процеси. Зроблено це з метою відвернути увагу і зусилля від зближення з Європою. І Російська Федерація веде таку політику і щодо Азербайджану. Так, вже понад 20 років існує питання з Карабахом. І як всім відомо, в цьому питанні Вірменію цілком підтримує Росія, використовуючи важелі тиску на Азербайджан. Саме в Карабаху Росія намагається провести референдум за кримським сценарієм", - повідомив Хікмет Джавадов.

Глава азербайджанської діаспори також підкреслив, що Росія вплітає в кримський конфлікт і підконтрольні їй країни, наприклад Вірменію. Саме ця країна визнала результати референдуму в Криму. На думку Хікмета Джавадова, це обумовлено тим, що вже багато років Вірменія знаходиться під економічним і політичним впливом Росії.

"Від офіційного Єревану складно було очікувати інших дій. Так, створили свою державу на території Азербайджану і, називаючи себе братнім народом, вірмени за допомогою російських військ окупували азербайджанські землі. Також "старший брат" подарував Вірменії Зангезур, Карабах і ще сім населених пунктів, які є буферною зоною. Через це Азербайджан прийняв понад мільйон біженців", - підкреслив Джавадов.

Окрім цього, голова організації "Об'єднана Діаспора Азербайджанців України" зазначив, що Росія такими діями ще раз підтверджує свій статус імперії. І свою політику вона веде, в тому числі, і за допомогою таких придворних блазнів, як Володимир Жириновський, який висловлює радикальну думку з приводу територіальної цілісності України.

"Жириновський, називаючи себе сходознавцем, говорить все, що хоче почути його імператор. І тому його можна сприймати тільки як придворного блазня. Думаю, було б доцільно оголосити його персоною нон-грата в Україні. Також в список заборонених персон повинен увійти президент Вірменії Серж Саргсян і низка керівних осіб Росії, причетних до сепаратистських дій на території України. Вірменське ж посольство в Києві потрібно бойкотувати, оскільки вірмени допомагали російським захопити Крим", - зазначив Хікмет Джавадов.

Також глава азербайджанської діаспори повідомив, що вчора в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" вірменська діаспора мала провести прес-конференцію і висловити свою позицію з приводу територіальної цілісності України і кримського питання. Але в останню мить захід скасували. За даними деяких ЗМІ до цього причетний посол Вірменії в Києві Андранік Манукян. Це ще раз показало істинну позицію офіційного Єревану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram