ГоловнаСуспільствоЖиття

У Межигір'ї знайшли оригінал книги "Апостол" Івана Федорова

"Апостол" - офіційно перше друковане українське видання

Бійці самооборони, "Правого сектору" та активісти Автомайдану знайшли сховище цінних книг в резиденції екс-президента Віктора Януковича "Межигір'я".

Про це у своєму блозі на "Українській правді" пише журналіст і громадський діяч Дмитро Гнап.

Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

"Янукович примудрився викрасти пам'ятки української писемності. І кинув стародавню бібліотеку, рятуючись від гніву людей. Зокрема, серед багатьох стародавніх книг - "Апостол" Івана Федорова. Це перша українська книга. З неї почалося українське книгодрукування", - пише Гнап.

Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

Справжність книги підтверджує наукова довідка Музею книги і друкарства України, підписана заступником директора Л.Хаухою.

Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

Також серед пам'яток українського книгодрукування в Межигір'ї лежать "Мінея загальна" І. Гізеля 1680-го року, "Апостол" М. Сльозка 1654 року, "Євангеліє" 1704-го року та інші пам'ятки української писемності. Всі з відповідними науковими висновками про оригінал.

Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

"На сьогодні київські стародруки - рідкість, вони пережили війни, цензурні утиски, стихійні лиха. Великі пожежі 1772-го і 1849-го років, які знищили Лаврську бібліотеку", - йдеться в одному з експертних висновків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram