ГоловнаСуспільствоПодії

Самооборона Майдану взяла під охорону Києво-Печерську лавру (оновлено)

У керівництві УПЦ МП бояться штурму, прості отці спокійно спілкуються із Самообороною

Самооборона Майдану взяла під охорону Києво-Печерську лавру, щоб уникнути провокацій, пише журналіст Влад Головін на Facebook.

"Був там півгодини тому. Поспілкувався із Самообороною та з отцями. Бійці Самооборони сказали, що вони охороняють Лавру від мародерства або можливих посягань. "Кого?" - спитав я. "Ну, ви ж знаєте, яка зараз ситуація в країні, оно навіть на Майдані знайшли "тітушків". На другому вході командир був більш говірким. Пояснив, що поки новий міністр прийме особовий склад МВС, Самооборона охороняє багато об'єктів у місті: Нацбанк, СБУ, музеї, зокрема й Лавру", - пише Головін.

Водночас у керівництві УПЦ Московського патріархату побоюються штурму.

"Імовірно, це бойовики з Майдану. Вони забарикадували вхід у нижню Лавру, виставили свої патрулі. Не виключено, що буде підтягнута молодь і почнеться штурм", - цитує видання Навигатор Василь Анісімов, керівник прес-служби УПЦ МП.

Фото: Навигатор

Отці з Лаври штурму не бояться і спілкуються із Самообороною, пише Влад Головін.

"Єдине, про що сказали ченці - нібито була чутка, що Лавру хочуть завтра передати КП і тому біля входів у монастир стоїть Самооборона. Але самі ченці ставляться до цього дуже спокійно. "Це будинок Божої Матері, все буде так, як скаже Вона", - пише журналіст.

"Правий сектор" також не планує атакувати храми УПЦ МП, йдеться в повідомленні на сторінці руху ВКонтакте.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, зараз біля Лаври ситуація спокійна. Бійці Самооборони перевіряють машини, які виїжджають, пояснюючи, що є інформація про підготовку вивезення цінного церковного начиння чи мощей. Також, за їхньою інформацією, всередині Лаври можуть перебувати близько 500 "тітушків". Говорили навіть про штурм, проте представники УПЦ Київського патріархату переконали бійців відмовитися від цієї ідеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram