ГоловнаСуспільствоЖиття

Результати судів над активістами Євромайдану. 6 лютого (Оновлюється)

Розгляд двох справ перенесли, одного активіста відпустили під домашній арешт

Сьогодні Апеляційний суд Києва продовжує розглядати справи активістів Євромайдану.

Першою сьогодні слухали справу активіста Автомайдану Микити Горського - суд відклав розгляд апеляції на 12.40 13 лютого у зв'язку з тим, що суду потрібно більше часу на вивчення справи, повідомляється в групі "Євромайдан SOS" на сторінці у "Фейсбук".

Горського доставили до зали суду. Прокуратура наполягає на тому, щоб залишити його під вартою. Як відомо, активіст побили й затримали в ніч проти 23 січня на вулиці Щорса біля лікарні №17. Дарницький суд обрав йому як запобіжний захід 2 місяці СІЗО.

13.30. Апеляційний суд змінив запобіжний захід для медика Олексія Тутова (м. Керч) на частковий домашній арешт (з 19.00 до 7.00). На засіданні його не було - він перебуває в СІЗО, спілкувався з судом через відеозв'язок. Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Він надавав допомогу постраждалим на Грушевського, де його і затримали. За словами захисту, під час затримання Тутов потребував медичної допомоги (мав забої, хімічні опіки, підвищений тиск), але стан здоров'я затриманого було проігноровано. Активіст обвинувачується за ч. 2 ст.294 КК (масові заворушення), 23 січня Голосіївський суд обрав для нього запобіжний захід - 2 місяці під вартою. Підозра щодо Тутова ґрунтується на свідченнях бійця "Беркута", який його затримував. У активіста є малолітня дитина.

Фото: www.facebook.com/EvromaidanSOS

13.50. Суд переніс розгляд чергової справи активіста Євромайдану - апеляцію Данила Галицького (1975 р.н., Івано-Франківськ) мають заслухати о 10.00 14 лютого, тому що на сьогоднішнє засідання не з'явився адвокат. Судді: Єфімова, Бець, Бартащук. Галицького обвинувачують в організації масових заворушень, над ним був суд; зараз активіст перебуває в СІЗО.

14.10. Апеляцію Олександра Сидоренка (20 років) також перенесли - на 15.00 14 лютого, тому що суд не знає, де знаходиться підозрюваний. Суд прийняв таке рішення незважаючи на те, що адвокат надав довідку про перебування активіста в лікарні швидкої допомоги і просив розглянути справу за його відсутності. Судді: Коваль, Бець, Єфімова. Відомо, що Сидоренка затримали 21 січня на Грушевського, 23 січня Солом'янський суд дав йому 2 місяці СІЗО.

14.30. Суд залишив під вартою активіста Михайла Овсієнка (м. Радомишль), який перевозив шини. Судді: Приндюк, Бець, Єфімова. Овсієнко своєї провини в суді не визнав. Його затримали 24 січня співробітниками ДАІ на бул. Лесі Українки з шістьма автошинами. За словами активіста, даішники відібрали у нього техпаспорт і відправили до райвідділу міліції, де виявилося, що активіста обвинувачують у масових заворушеннях (ст. 294). Адвоката йому надали тільки через добу. 26 січня Солом'янський суд взяв Овсієнка під варту і дав йому два місяці СІЗО.

14.35. Дніпровський райсуд Києва продовжив на місяць термін утримання під вартою Віктора Смалія адвоката активіста "Дорожнього контролю" Андрія Дзіндзі. Термін утримання під вартою Смалія закінчується в четвер, прокурор попросив його продовжити - суддя задовольнив це клопотання. Віктор Смалій на засіданні заявив про "жахливі" умови утримання під вартою. Його адвокат Аліса Дорога заявила про плани оскаржити рішення про продовження арешту.

15.00. Суд переніс розгляд апеляції Василя Слівінського на 11.20 14 лютого, оскільки суду не відомо його місцезнаходження. При цьому захист повідомляв, що активіст перебуває у Калуші під цілодобовим домашнім арештом. Судді: Бець, Єфімова, Коваль. Слівінського затримали 22 січня біля готелю "Дніпро" на Європейській площі. Оболонський суд обрав для нього запобіжний захід - цілодобовий домашній арешт.

16.10. Суд залишив активіста Віталія Маліборського під вартою. Суддя: Приндюк. Спостерігачів, у тому числі міжнародних, які чекали біля суду, не повідомили про початок засідання; про нього вони дізналися, коли суд уже прийняв рішення. Було відомо, що Маліборського звинувачують за ст. 294, ч.2 КК; Оболонський суд обрав для нього як запобіжний захід домашній арешт.

16.45. Апеляційний суд залишив під вартою Сергія Загвоскіна. Судді: Бартащук, Бець, Коваль. Активіста в залі суду не було - він перебуває в Лук'янівському СІЗО, із судом спілкувався по відеозв'язку. Відомо, що Загвоскіна (1991 р.н.) затримали 20 січня о 4-й ранку біля ст. м. "Хрещатик" на вулиці Інститутській. Звинувачений за ст. 294, ч.2 КК. Його допитували вночі. Спочатку фігурував у справі як свідок, потім був перекваліфікований на підозрюваного. 21 січня Святошинський райсуд обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання в СІЗО.

18.00. Розгляд справи фотографа Ігоря Кобзаря перенесли на 14:30 13 лютого - суд не знає, де перебуває підозрюваний. При цьому захист передала суду довідку про те, що активіст перебуває в лікарні швидкої допомоги, а також заяву Кобзаря про те, що він не заперечує проти розгляду справи за його відсутності. Суд, однак, відхилив її - заяву не завізував головлікар. Суддя: Бець. Відомо, що Кобзаря затримали 23 січня близько 2:00 на вул. Щорса біля лікарні №17. Дарницький суд дав йому 2 місяці СІЗО.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва 4 лютого розглянув 13 справ активістів, у двох з них було винесено рішення про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, в одній - рішення залишити під вартою, одну скаргу суддя залишив без розгляду (Віктор Смалій), засідання в інших 10 справах суд переніс на 11 лютого. 5 лютого суд відпустив трьох активістів під домашній арешт, одного залишив під вартою, а засідання щодо дев'ятьох активістів перенесли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram