ГоловнаСуспільствоПодії

Осмаєв благає не віддавати його в руки російських спецслужб

Терорист боїться, що з нього просто "вибиватимуть" свідчення.

Осмаєв благає не віддавати його в руки російських спецслужб
Фото: Сайт облУВД

Адам Осмаєв, звинувачений у підготовці замаху на Володимира Путіна, звернувся до громадськості з проханням не допустити його екстрадиції в Росію, де, за його твердженням, до нього можуть застосувати катування і де його змусять у всьому "зізнатися", як опозиціонера Развозжаєва.

Про це йдеться в його зверненні до правозахисних організацій, Європейського суду з прав людини і Європейського парламенту.

"Випадок із Развозжаєвим - це ще один наочний приклад того, як у Росії ставляться до політичних противників режиму будь-якої національності", - йдеться у зверненні Осмаєва.

"Прошу Вас звернути увагу на недавній випадок із російським опозиціонером Развозжаєвим, якого викрали на території України, очевидно, спецслужби Росії, коли він намагався отримати статус біженця в УВКБ ООН. Через кілька днів цей помічник депутата російського парламенту був виявлений у в'язниці в Москві, і під час виїзду до суду його адвокат змогла зняти його на відео, де він встиг сказати, що його викрали і катували. Звичайно він "зізнався" в усіх тяжких злочинах, і йому вже пред'явили звинувачення", - заявляє Осмаєв.

Він просить "зробити все можливе, щоб не допустити такої долі, яка очікує в разі екстрадиції в Росію". "Як Ви бачите з останніх подій, російські спецслужби відчувають себе вільно в Україні, тому немає нічого дивного в тому, що і тут до мене застосовують тортури і шантаж", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, в лютому

спецслужби Росії й України затримали в Одесі злочинців, які перебували в міжнародному розшуку. Зокрема, уродженця Грозного Осмаєва з 2008 року розшукували російські правоохоронні органи за звинуваченням у скоєнні низки злочинів терористичного спрямування. З їхніх свідчень стало відомо, що вони готували замах на Путіна в Москві, що мав відбутися відразу після березневих виборів президента Росії. У серпні Апеляційний суд Одеської області відклав екстрадицію Адама Осмаєва в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram