ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд вирішив дорозслідувати справу ошуканих вкладників "Еліта-Центру"

Щоб забезпечити відшкодування завданих збитків, накладено арешт на майно та кошти обвинувачених на загальну суму 90 млн грн.

Суд вирішив дорозслідувати справу ошуканих вкладників "Еліта-Центру"
Фото: elitacenter.net

Суд ухвалив об'єднати цю справу з тією, в якій проходять екс-чиновники держархітектурної комісії, які мусили стежити за спорудженням будинків для "елітників".

Поки постраждалі від афери чекають на суд над її організаторами, Шахов спить у Лук'янівському СІЗО на ортопедичному матраці і харчується з ресторанів.

При цьому в Державній пенітенціарній службі заявляють, що особливих умов у нього немає.

Як каже адвокат потерпілих Василь Жовновський, Шахов "прекрасно почувається в Лук'янівському СІЗО. Він виглядає краще за будь-якого постраждалого. Давно сидить в одиночній камері, все має, гуляє він по кілька годин на день, у камері в нього телевізор і холодильник, відмінно харчується".

Із власних джерел виданню стало відомо, що їжу Шахову нібито доправляють із ресторанів. В одному з них, недалеко від площі Перемоги, японська кухня. Там подають суші і роли - з червоною ікрою й ікрою летючої риби, копченим вугром, восьминогом, м'ясом краба. Є екзотичні салати з морськими водоростями, маринованою яловичиною, соєвим сиром. З рідких страв - рисовий суп із лососем, суп на кокосовому молоці з морепродуктами, а на гаряче - мармурова яловичина, стейк з лосося, філе камбали у фритюрі, вугор на рисі, качина грудка, а також шашлики з восьминога, мідій, морського гребінця. Середній чек у цьому ресторані становить 500 грн. У другому (біля станції метро "Кловська") - узбецька кухня. Там пропонують різні плови з бараниною (100-140 грн), хашламу з бичачих хвостів, запечені баранячу ногу, форель на вугіллі, ягня з органічним томатним соусом, делікатеси з баранячих язиків, м'ясо на вогні (ціна 350-450 грн за порцію). Середній чек - 1000 грн.

В одиночній камері Шахова є ліжко з ортопедичним полуторним матрацом "Венето", гідромасажний душ, а постільна білизна - італійська, яку змінюють що 2-3 дні. Також Шахов має iPhone, iPad. У ДПтС кажуть, що особливих умов у мешканців СІЗО не може бути. "Якщо у Волконського знайдуть засоби зв'язку, їх вилучать, а винуватих покарають. У нас зараз із цим дуже суворо. Їжі з ресторану теж не може бути. На території СІЗО є магазин, де люди можуть купувати додаткові продукти, а передачі дозволено двічі на місяць. Душ, а тим паче - типу джакузі, виключений, а ортопедичний матрац дозволяють тільки за медичними показаннями", - заявив прес-секретар Київського обласного управління Пенітенціарної служби Олександр Науменко.

Шахова (Волконського) звинувачують в організації компанії "Еліта-Центр", яка по 2-3 рази продавала квартири людям у недобудовах. У лютому 2006 року аферу викрили, організатори кинулися навтьоки, а постраждалими визнали більш ніж 1700 інвесторів.

Шахова затримали 1 листопада 2007 року у Швейцарії, а через рік передали в Україну. Відтоді він перебуває в Лук'янівському СІЗО, йому загрожує до 15 років в'язниці. Його колишній компаньйон Терентьєв отримав 5 років в'язниці, ще один колега Ігор Циганок - 8 років. Наразі постраждалі отримали тільки 137 квартир. За словами голови руху ошуканих інвесторів Вадима Титова, перспектив отримати житло наразі немає, але столична влада обіцяє, що з часом вирішить цю проблему.

У червні Генпрокуратура скерувала в Апеляційний суд м. Києва кримінальну справу проти організаторів інвестиційно-будівельних компаній "Еліта-Центр". 18 червня ГПУ схвалила обвинувальний висновок у кримінальній справі, розслідуваної Головним слідчим управлінням МВС України за обвинуваченням двох службових осіб групи компаній "Еліта -Центр ", які шахрайським шляхом привласнили кошти інвесторів. Встановлено, що протягом 2004-2006 рр. вказані особи під виглядом інвестування в будівництво житла заволоділи грошовими коштами 1 693 громадян на загальну суму майже 400 млн грн.

Обвинуваченим інкримінують скоєння в складі організованої групи злочинів, передбачених ст.ст. 190, ч. 4 (заволодіння чужим майном шляхом обману або зловживання довірою), 366, ч. 2 (службова підробка), 209, ч. 3 (легалізація грошових коштів), 364, ч. 2 КК України (зловживання службовим становищем), й обрано запобіжний захід - узяття під варту.

Щоб забезпечити відшкодування завданих збитків, накладено арешт на майно та кошти обвинувачених на загальну суму 90 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram