ГоловнаСуспільствоЖиття

Поточний рік - один з найспекотніших за 130 років

Учений нагадав, що цього року в Києві було найтриваліше літо з 1881 року.

Поточний рік - один з найспекотніших за 130 років

Нинішній рік увійде в трійку найтепліших років в Україні за весь період метеоспостережнь, які ведуться у Києві з 1881 року. Що підтверджує і аномально тепла осінь.

Про це повідомив директор Центральної геофізичної обсерваторії України Олександр Косовець.

За його словами, незважаючи на те, що окремо практично жоден місяць цього року не був екстремально спекотним, сумарно 2012 рік увійде в число трьох найтепліших років за весь період метеоспостережень.

"Якби не було лютого, який опинився на другому місці по холоду з 1929 року, то цілком можливо, що 2012-й отримав би і першість, а так лютий зіпсував нам всю статистику", - зазначив Косовець.

Крім того, вчений нагадав, що цього року в Києві було найтриваліше літо з 1881 року. "Власне, я думаю, що воно і щодо більш пізнього часу є найтривалішим. Нам кажуть, що найтепліше було в період Київської Русі, але інструментально це не підтверджено. А за погодою у нас почали спостерігати з 1881 року, але й до цього часу, явно такого тепла не було. Тобто можна говорити, що минуле літо найтепліше за всю другу половину другого і початок третього тисячоліть", - запевнив директор обсерваторії.

Характеризуючи нинішню теплу осінь, Косовець заявив, що зараз температура також вища від норми. За його словами, підсумкова середня температура жовтня перевищить норму, але, радше за все, не рекордно. Такі явища, як зазначив учений, повністю відповідають загальній тенденції глобального потепління. "Раніше, хоча температура і піднімалася, але не так явно, як зараз", - підкреслив він.

За його словами, процес глобального потепління в Україні триває. І тому "очікувати холодну зиму немає підстав". При цьому Косовець зазначив, що глобальне потепління "не означає, що всім буде тепло і комфортно". "Це саме небезпека екстремальних температур, як високих, так і низьких".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram