ГоловнаСуспільствоЖиття

Для таксистів мають намір ввести нові правила роботи

Закон визначає відповідні норми поведінки для водіїв таксі.

Для таксистів мають намір ввести нові правила роботи

Скоро в Україні можуть з'явитися нові правила роботи таксі. В Верховну Раду надійшов законопроект "Про перевезення на таксі та перевезення на замовлення" авторства Олега Шевчука (БЮТ-"Батьківщина").

Як говориться в пояснювальній записці, нові правила повинні вивести послуги таксистів "з тіні". За даними автора проекту, в середньому по Україні "в тіні" працюють 85% учасників ринку, а в Києві і зовсім 95%. Для таксистів планується ввести місцевий дозвіл таксі. На один автомобіль таксі може бути оформлено тільки один дозвіл. Такий документ має п'ятирічний термін дії.

Що стосується диспетчерських пунктів, то для них діятиме свідоцтво про акредитацію. Посилюються технічні вимоги до автомобілів таксі. Таке авто повинно:

- мати електронний таксометр, який буде визначати вартість перевезення;

- мати кузов закритого типу з кількістю дверей і кількістю місць для пасажирів не менше ніж чотири, і відокремленим від місць для сидіння простором для перевезення багажу;

- мати справну систему обігріву і вентиляції салону;

- бути обладнане ознаками таксі та спеціальним обладнанням таксі;

- відповідати затвердженим органом місцевого самоврядування параметрам комфортності автомобіля таксі на місцевому рівні.

На зовнішніх поверхнях автомобіля повинна бути нанесена інформація про номер і термін дії його дозволу таксі та назва або символіка міста (селища міського типу), уповноваженим органом якого оформлено зазначений дозвіл. Крім того, має бути встановлено індикатор в правому верхньому кутку лобового скла автомобіля, який буде світитися червоним кольором, якщо таксі зайняте, а зеленим - якщо вільне.

Водій таксі повинен мати при собі такі документи:

- водійське посвідчення, реєстраційний документ на транспортний засіб,

- діючу медичну довідку,

- сервісну книжку автомобіля таксі,

- страховий поліс (сертифікат) про укладання договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів,

- дозвіл таксі,

- атестат водія таксі, сервісну книжку електронного таксометра, договір про інформаційно-диспетчерське обслуговування - у випадку співпраці з диспетчерським пунктом інформаційно-диспетчерської служби виклику таксі,

- документ, що надає право не застосовувати реєстратор розрахункових операцій, або завірені уповноваженою особою та печаткою перевізника на таксі копії зазначених документів.

Закон також визначає відповідні норми поведінки для водіїв таксі, серед яких заборонено "під час виконання перевезення на таксі їсти, пити, палити", а також користуватися мобільним телефоном і "будь-якими пристроями для прийому-передачі текстової або візуальної інформації". Законопроект встановлює деякі заборони для пасажирів. Так, не можна перевозити в таксі тварин за винятком дрібних домашніх в клітинах або контейнерах, а також їсти, пити, палити, голосно слухати радіо або аудіозаписи, кричати, будь-яким способом виконувати музичні твори.

Тих громадян, які здійснюють помилкові виклики таксі, поводяться непристойно, порушують громадський порядок, диспетчерські служби будуть запам'ятовувати, і поширювати між собою інформацію про них, а також надавати Радам перевізників і профспілкам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram