ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

Українські геї скаржаться на дії міліції

ЛГБТ-спільнота просить не утискати їхні права.

Українські геї скаржаться на дії міліції

Представники ЛГБТ-спільноти Донбасу вважають, що ухвалення законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму матиме для них низку негативних наслідків і може посилити дискримінацію сексменшин із боку суспільства і правоохоронних органів.

За словами голови опікунської ради міжрегіонального центру ЛГБТ-досліджень "Донбас-соцпроекти" Максима Касянчука, в законопроекті не вказано, що саме є пропагандою гомосексуалізму, - повідомляє "ВВС-Україна".

"Якщо я виходжу на свою роботу і кажу, що живу щасливо зі своїм хлопцем, - я створюю позитивний імідж гомосексуала, і це може бути розцінено як пропаганду, - сказав він.

Гомосексуалізм - це розпуста. Вони належать до вузького кола мажорів. Я не чув, щоби слюсарі, будівельники чи бомжі були гомосексуалістами. Це публіка, яка вже "зажралася". Якщо ми вважатимемо гомосексуалізм розпустою, то хіба можемо його відкрито пропагувати?

— Тарас Чорновіл, народний депутат

Художник Олександр, який просив не показувати його обличчя, говорить, що в разі прийняття нового закону його творчість потенційно теж може бути сприйнята як пропаганда гомосексуального способу життя.

"Політика має безпосередній стосунок до моєї творчості. Бо можна дивитися на портрет і розцінювати як пропаганду гомосексуальних відносин. Але з іншого боку, я так висловлюю свої почуття, так дивлюся, так творю. І хто має право диктувати мені, як я повинен малювати? Але з огляду на цю статтю - не повинен", - заявив він.

Представники донецької ЛГБТ-спільноти висловили сумнів щодо доцільності ухвалення законопроекту, вважаючи, що від нього виграє міліція, яка займається вимаганням грошей за нерозголошення таємниці про нетрадиційну сексуальну орієнтацію того чи іншого громадянина.

"Співробітники міліції виходять на сайти під виглядом клієнтів. Знайомляться, виводять людей, як вони вважають, на чисту воду і вимагають гроші. Зафіксовано чотири випадки в Макіївці та Донецьку, де від осіб із нетрадиційною сексуальною орієнтацією вимагали від 3 до 12 тисяч гривень, щоб ніхто не дізнався про їхню орієнтацію на роботі чи в колі родичів", - розповів голова обласного благодійного фонду "Здоров'я нації" Юрій Осипов.

Представники гей-спільноти побоюються, що спроба держави ввести заборону на пропаганду гомосексуалізму обмежить громадянські права сексменшин і відгородить їх від решти суспільства.

Забороняти те, чого реально немає, і що радянське за змістом суспільство й так не сприймає, є верхом цинізму

— Антон Дмитрієв, керівник громадянської кампанії "Рішення", незалежний аналітик

"Від нового парламенту, звичайно, не очікуємо манни небесної, що скажуть: давайте проводити гей-паради, розписуватися... Просто хочемо, щоб не утискали наші права як людей, щоб ми не були окремою групою недоторканних. Щоб люди бачили: ми - такі самі, як наші сусіди, колеги по роботі", - заявив представник ЛГБТ-спільноти з Маріуполя Олександр Жадан.

Однак головною проблемою сексменшин залишається негативне ставлення до них з боку суспільства.

За словами Олександра Жадана, люди бояться стигматизації у суспільстві, бояться вважати себе належними до ЛГБТ-спільноти, тому не говорять відверто, коли порушують їхні права. Обговорюють лише у власному колі. Завдання держави, вважає Жадан, - сприяти подоланню дискримінації. "Слід вести роботу з подолання дискримінації. І вести її з початку - з дитячого садка, зі школи, коли будуть розповідати, що гомосексуал - така сама людина, як гетеросексуал. Він має право на любов, нічим не відрізняється від гетеросексуала. Він так само платить податки, так само має дві руки", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram