ГоловнаСуспільствоНаука і релігія
Спецтема
Герой недели

Герой тижня: Фелікс Баумгартнер стрибнув із парашутом з 39-кілометрової висоти

За стрибком спостерігало 8 мільйонів осіб.

Герой тижня: Фелікс Баумгартнер стрибнув із парашутом з 39-кілометрової висоти
Фото: EPA/UPG

Австрієць Фелікс Баумгартнер встановив кілька рекордів, здійснивши стрибок із парашутом з висоти в 39 кілометрів.

43-річний парашутист став рекордсменом з максимальної висоти стрибка з парашутом, тривалості польоту у вільному падінні і максимальної швидкості падіння, передає korrespondent.

Стратостат, який підняв Фелікса в стратосферу, було запущено з авіабази Розуелл у США. У польоті Баумгартнер мав тільки захисний скафандр і парашут. Його швидкість в падінні перевищила 1100 км на годину, але офіційного підтвердження, що Баумгартнер в стрибку зумів перевищити швидкість звуку, ще не надходило. Через 40 секунд після стрибка швидкість його вільного падіння становила 1173 кілометри на годину. Він відкрив парашут під час наближення до землі і здійснив м'яку посадку в пустелі Нью-Мексико через десять хвилин.

Відеотрансляція стрибка здійснювалася в прямому ефірі. Її дивилися майже вісім мільйонів осіб.

Стратостат - це балон, наповнений гелієм, до якого прикріплена спеціальна капсула, схожа на бідон, розрахована на одного пасажира, Фелікса. У липні цього року спортсмен вже стрибав зі стратосфери з висоти 29 кілометрів. Йому вдалося під час стрибка-падіння розвинути швидкість в 862 км/год. За словами Фелікса, під час стрімкого польоту він не відчував рук - так йому було холодно.

Раніше старт унікальної місії вже багаторазово переносили через погодні умови. Найближча можливість для стрибка могла відкритися в четвер 11 жовтня, але цього не сталося. Раніше, у вівторок 9 жовтня, Баумгартнеру довелося залишити вже зайняте місце в гондолі стратостата, коли керівники польоту ухвалили рішення про його скасування. Їх змусив до цього несподіваний порив вітру, що сягав швидкості 40 км/год, який перекрутив крихку оболонку стратостата і притиснув її до землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram