ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

Експерти зі свободи інформації вимагають скасувати заборону на пропаганду гомосексуалізму

Фахівці стверджують, що законопроект суперечить Конституції.

Експерти зі свободи інформації вимагають скасувати заборону на пропаганду гомосексуалізму

Експертна рада з питань свободи інформації та захисту конфіденційності при представникові Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних вимагає від парламенту скасувати рішення про ухвалення в першому читанні законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму, а також відхилити аналогічні законопроекти.

Про це повідомляє прес-служба відомства, яку цитує "РБК-Україна".

На думку експертів, відсутність чіткого визначення поняття "пропаганда гомосексуалізму" створює можливість вільно тлумачити його, що обернеться ефектом стримування, наприклад, у роботі засобів масової інформації, які, остерігаючись кримінальної відповідальності, не зможуть повно й об'єктивно висвітлювати питання, пов'язані з порушенням прав сексуальних меншин.

Окрім того, зазначений законопроект суперечить ст. 34 Конституції України, згідно з якою обмеження свободи слова можливе лише в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших осіб, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя.

Нагадаємо, 2 жовтня парламент ухвалив у першому читанні проект закону, яким забороняється пропаганда гомосексуалізму.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International зазначає, що в разі ухвалення цей документ обмежить дітей у їхньому праві шукати, одержувати, поширювати будь-яку інформацію й ідеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram