ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кабмін вкотре спробує схвалити реформу вищої освіти

Новий закон намагаються ухвалити вже більше ніж два роки.

Кабмін вкотре спробує схвалити реформу вищої освіти
Фото: Макс Левин

Уряд на своєму черговому засіданні в середу розгляне законопроект про вищу освіту.

Про це йдеться в порядку денному засідання Кабміну.

Представлять проект закону віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та керівник робочої групи з підготовки документа, ректор Київського національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайло Згуровський.

Поряд з цим Тігіпко відзвітує про виконання завдань програми економічних реформ за напрямом "Реформа соціальної сфери", а голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів - за напрямом "Впровадження національних проектів і інвестицій".

У свою чергу міністр закордонних справ Костянтин Грищенко розповість про план заходів з виконання Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення на 2012-2021 роки.

Нагадаємо, початкова версія законопроекту "Про вищу освіту" була розроблена Міносвіти 2010 року. Документ, зокрема, дозволяв вузам щорічно проводити перерахунок плати за контрактне навчання з урахуванням інфляції, зберігаючи повний міністерський контроль над діяльністю навчальних закладів. Також узаконювалися правила прийому абітурієнтів на основі результатів ЗНО, середнього бала атестату та творчого конкурсу. Законопроект викликав критику академічної спільноти та акції протесту студентів, після яких Президент Віктор Янукович доручив доопрацювати документ.

У листопаді 2011 року було підготовлено новий варіант законопроекту, який, зокрема, вводив поняття "плагіат", але не звужував повноваження міністерства і, як і раніше, дозволяв вузам змінювати розмір плати за навчання залежно від індексу інфляції.

28 грудня 2011 року цей документ було зареєстровано у Верховній раді, але в січні прем'єр-міністр Микола Азаров запропонував провести додаткові консультації з студентськими профспілками, для чого була створена робоча група під керівництвом ректора Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайла Згуровського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram