ГоловнаСуспільствоОсвіта

Абітурієнтів очікують нововведення від Табачника

Із наступного року студенти замість звичайних студентських квитків зможуть отримувати електронні "2 в 1".

Абітурієнтів очікують нововведення від Табачника
Фото: www.investgazeta.net

Міносвіти планує до кінця тижня затвердити правила вступу у вищі навчальні заклади 2013 року.

Як розповіли ректори, які вже отримали на руки проект цього документа, глобальних змін порівняно з правилами-2012 не передбачено, але деякі суттєві правки будуть.

У Міносвіти газету повідомили, що правила можуть затвердити до кінця цього тижня. "Зараз над ними працює робоча група, вона має купу побажань від ВНЗ, студентських організацій і т. ін. Як тільки зведений текст буде підготовлено, ми винесемо його на публічне обговорення на сайті міністерства", - розповів газеті міністр освіти Дмитро Табачник.

Радше за все, цього року дослідним вишам (а це віп-вузи країни: КНУ, КПІ, НАУ) дадуть фору: подавати в них документи можна буде на два тижні швидше, ніж в інші ВНЗ. "Абітурієнти зможуть перевірити свої сили, спочатку подавши документи в провідні виші", - пояснив перший проректор Київської політехніки Юрій Якименко. Утім, його колеги кажуть, що це не вдарить по інших ВНЗ недобором. "Якщо майбутній студент вирішить вступати в конкретний виш, він не змінить свого рішення тільки тому, що, приміром, у НАУ раніше приймають заяви. Зате це допоможе розвантажити приймальні комісії", - вважає ректор Національного гірничого університету Геннадій Півняк.

Також є ідея підняти для вступників прохідний бал, який ставлять за підсумками тестування з профільного предмету до 150. "Цього року бал підняли зі 124,5 до 140. І практика показала корисність цього нововведення. Зокрема, близько 100 тисяч абітурієнтів не змогли вступити у виші й змушені були вступати в коледжі. Але зате рівень знань тих, хто поступив, - вищий, ніж у попередників. Тому хотілося б залишити цю норму", - сказав Якименко.

Також 2013 року у вступників, радше за все, не прийматимуть оригіналів документів одразу. Ця норма могла б звести до мінімуму махінації під час трьох хвиль зарахування майбутніх студентів. Нерідко вони скаржилися, що поки везли оригінали, виш уже встигав рекомендувати до зарахування людей з нижчими балами. Якщо ж у кожному ВНЗ лежатимуть тільки копії, усі вступники будуть у рівних умовах.

Багато суперечок викликала ідея скоротити кількість ВНЗ, куди можна буде подавати документи. Керівники вишів наполягають на скороченні хоча б до трьох. Зараз можна подавати в п'ять ВНЗ, плюс у кожному з них - на три напрямки. У підсумку виходить, що кожен вступник може подати 15 заяв, і більшість користується цим правом. "Це велике навантаження на приймальні комісії і зайві витрати. Якщо цього року в міністерстві назустріч нам не підуть, буде домагатися наступного", - зазначив Г. Півняк. Також ця норма допомогла б майбутнім студентам ретельніше обирати майбутню професію. У МОН запевняють, що не введуть цю норму, оскільки вона скорочує права абітурієнтів на вибір освіти.

Із наступного року студенти замість звичайних студентських квитків зможуть отримувати електронні "2 в 1" - квиток і банківську картку. Таку ідею нині обговорюють у Міносвіти. "Електронний квиток суттєво спростив би студентам життя. Наприклад, якщо зараз утрачено студквиток, то потрібно 6-7 місяців на його відновлення. А електронний зроблять за 30 днів із моменту заяви про втрату, - повідомив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних. - Оскільки один банк буде нараховувати стипендії - Ощадбанк, то виплата буде здійснюватися в один час. І, головне, електронний квиток видаватимуть безкоштовно, зараз за нього студенти платять 37,50 грн". У Міністерстві кажуть, що ідею підтримують: "Експеримент із такими квитками успішно пройшов у деяких ВНЗ. І непогано б поширити їх на всі виші. Але ініціатива повинна виходити також і від самих навчальних закладів", - сказали газеті в МОН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram