ГоловнаСуспільствоЖиття

Охоронцям супермаркетів дозволили застосовувати силу

Дозволена також відкрита фото- і відеофіксація підозрюваних у правопорушенні.

Охоронцям супермаркетів дозволили застосовувати силу
Фото: concoupon.com

З 18 жовтня поточного року набуде чинності Закон "Про охоронну діяльність", який дозволить охоронцям магазинів, супермаркетів та інших установ застосовувати до відвідувачів силу і, навіть, спецзасоби.

Так, згідно зі статтею 12 документа, персонал охорони під час виконання функціональних обов'язків зможе застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, проводити відкриту відео- та фотозйомку подій. Такі дії можуть застосовуватися в особливих випадках, якщо інші засоби не призвели до припинення посягання на об'єкт охорони, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Важливим в законі є також визначення статусу затримання. Законодавець встановив, що таке затримання не є адміністративним, що зніме багато колізій та різночитань у правозастосовчій практиці.

Також в документі прописано, що у разі заподіяння тілесних ушкоджень правопорушнику, охорона повинна викликати швидку допомогу. Про всі факти припинення правопорушення персонал зобов'язується інформувати правоохоронні органи.

Як відомо, згідно з чинним регламентом поведінки охоронців, їм забороняється затримувати відвідувачів, проводити в будь-які кімнати, застосовувати фізичну силу, обшукувати та інше. Такі дії дозволені тільки працівникам Державної служби охорони.

Нагадаємо, нещодавно в столичному торговельному центрі "Караван" сталася трагедія - затриманий покупець застрелив трьох і тяжко поранив ще одного охоронця закладу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram