ГоловнаСуспільствоЖиття

Хасиди приїдуть зі своїми лікарями

Умань готується прийняти близько 26 тис. прочан.

Хасиди приїдуть зі своїми лікарями
Фото: novaya.com.ua

Традиційне паломництво хасидів в Умань на зустріч єврейського нового року вже почалося. Напередодні в Україну прибув перший літак із прочанами. Причому разом із хасидами їдуть лікарі та поліцейські.

За традицією, ортодоксальні євреї прагнуть зустріти свято на могилі свого духовного вчителя Цадика Нахмана. Цього року Умань готується прийняти 25-26 тисяч прочан із 40 країн світу. Лікарів хасиди привезуть своїх.

"Цьогоріч приїде 8 лікарів із найкращих лікарень Ізраїлю, плюс 20 медбратів і 10 волонтерів, які працюють в Ізраїлі в "швидкій". І ще тонна ліків", - розповів рабин, керівник медичної програми Гілель Коен. Разом із прочанами в Умань приїдуть і ізраїльські поліцейські. Іноді тільки вони можуть вгамувати занадто веселих хасидів.

Українська ж міліція скерує наглядати за порядком близько 500 співробітників. Правоохоронці готуються, встановлюючи камери спостереження в найбільш людних місцях, щоб у реальному часі відстежувати, що відбувається на святі. Для місцевих жителів свято - це і клопоти від поведінки гостей, і можливість на тих же гостях заробити.

Нагадаємо, ще за два тижні до єврейського Нового року (16-18 вересня) в Умані різко підвищилися ціни на житло.Так, проживання в будинках поряд із могилою засновника брацлавського хасидизму Нахмана може досягати $1300 з особи.

Нагадаємо, в Умані знаходиться могила засновника брацлавського хасидизму Нахмана із Брацлава, яка привертає більш ніж 30 тисяч паломників щороку на єврейський Новий рік (Рош Ха-Шана). Це свято відзначають два дні поспіль у час молодика осіннього місяця тишрей за єврейським календарем (припадає на вересень або жовтень). Цього року Рош Ха-Шана припадає на 16-18 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram