ГоловнаСуспільствоЖиття

Умань готується прийняти 26 тис. хасидів

Україна повинна готуватися до паломництва євреїв, як до Євро, вважає головний рабин країни.

Умань готується прийняти 26 тис. хасидів
Фото: news2000.com.ua

Перший літак з прочанами-хасидами прибуде з Ізраїлю до Умані на святкування єврейського нового року в понеділок, 10 вересня.

Про це повідомив заступник міського голови Умані Петро Паєвський.

"Перший літак з хасидами прилітає сьогодні, а масовий приліт прочан очікується 12 вересня, і це ще 28 бортів", - сказав заступник мера на прес-конференції в понеділок у Києві.

За його словами, приймає літаки міжнародний аеропорт "Бориспіль" (28 бортів), а також аеропорт Одеси (12 бортів). Крім того, очікується прибуття літаків з Ізраїлю з прочанами в аеропорт Вінниці.

"Всього ми очікуємо до 26 тисяч прочан", - підкреслив Паєвський. Така цифра, за його словами, складається, виходячи з даних авіаліній України та Ізраїлю про прибуття 22 тис. прочан чартерними рейсами. Як зазначив заступник мера, необхідно також враховувати те, що хтось прибуде до Умані і наземним транспортом. Таким чином, кількість прочан може досягти 25-26 тис. осіб.

"Ми на сьогодні готові до прийому паломників-хасидів", - підкреслив він, додавши, що, зокрема, зроблено запас ліків і проінструктовано лікарів на випадок надзвичайних ситуацій. Що стосується інфраструктури, то, за його словами, цього року було вкладено в ремонт доріг близько 3 млн грн. Також, за словами Паєвського, необхідний розвиток інвестиційних проектів у місті для того, щоб забезпечити максимально комфортні умови перебування прочан.

За словами головного рабина Києва та України Якова Дов Блайха, "цього року Україна отримала дуже гарний досвід під час прийому гостей чемпіонату Євро-2012 і повинна взяти ці навички на озброєння, зокрема, в плані поліпшення інфраструктури Умані. За його словами, в Умань вже більше ніж 20 років щорічно приїжджають на святкування єврейського нового року близько 25-30 тис. осіб, і щороку Україну відвідують до 100 тис. прочан. "Але держава наразі не розуміє стратегічної потреби вкладення інвестицій. Це було б в інтересах усіх, якщо були б нормальні умови", - зазначив Дов Блайх. При цьому, він провів аналогію з Євро-2012, коли Україна приймала правила, поставлені УЄФА.

"Чому ж тут це неважливо? Ми сподіваємося, що уряд побачить важливість цієї події... ми будемо розглядати питання інвестицій в свою ж економіку. Це буде на благо і українського народу", - зазначив рабин.

Восени щороку паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера Рабі Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шан (новий рік). Він народився в м. Меджибіж (нині Хмельницька обл.) 1772 року (5532 року від створення світу за єврейським календарем). Потім вів кочовий спосіб життя, бував у різних містечках України, переважно, в Медведівці і Златопіллі, а останні 8 років життя провів у Браславі (зараз - Білорусь). 1808 року Нахман захворів на туберкульоз, оселився в Умані, де і був похований 1810 року. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з'їжджаються зі всього світу кожен єврейський новий рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram