ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Суспільство втрачає розрізнення добра і зла, - патріарх Кирило

РПЦ не піде з інформаційного поля, впевнений Патріарх.

Суспільство втрачає розрізнення добра і зла, - патріарх Кирило
Фото: shakhtar.com

Російська православна церква "не піде з інформаційного поля і наполягатиме на збереженні в світі абсолютних критеріїв розрізнення добра і зла".

Про це заявив Патриарх Московський і всієї Русі Кирило.

"Нам здається, що суспільство нежиттєздатне, якщо воно руйнує моральну основу свого буття. Тож ми не хочемо йти з інформаційного простору і не підемо. Хоча ми усвідомлюємо, що ми там в меншості і ми слабка частина цього інформаційного простору - у нас немає стільки грошей , скільки у тих, хто пропонує інший образ думок і життя", - сказав предстоятель РПЦ.

За його словами, в сучасному постіндустріальному суспільстві головна небезпека для людської особистості - "у втраті розрізнення добра і зла".

Він не бачить "більш важливого завдання сьогодні", тому що "якщо зло буде сприйматися як добро, то зло зруйнує і людську особистість, і людське суспільство, і людську цивілізацію".

Предстоятель переконаний, що "церква повинна наполягати на необхідності мати абсолютні критерії розрізнення добра і зла, які в тому числі виростають з моральної традиції людей". А тема моральності, на його погляд, неможлива без Бога.

За його словами, в сучасному постіндустріальному суспільстві головна небезпека для людської особистості - "у втраті розрізнення добра і зла". Це підготовлено суспільним розвитком протягом 200-300 років, але саме XX століття ознаменувалося постмодерном, в якому кожна людина сама визначає, що добре, а що погано, "немає об'єктивного поняття добра - значить і немає об'єктивного поняття, що є морально".

Саме цей підхід, вважає патріарх, призвів до того, що традиційне ставлення до сім'ї руйнується, що розлучення сьогодні вважається чимось нормальним, що пропагуються гомосексуальні стосунки, і що "взагалі поняття моральної чистоти втрачено".

"Ми стоїмо перед трагедією руйнування моральних засад існування суспільства... Якщо за своїми переконаннями людина живе так, що їй все дозволено, що вона сам все визначає, що добре, а що погано, то ми приходимо до того, що можна назвати атомізацією суспільства , - до дуже високого рівня відчуження людей однієї від одної. Немає спільної платформи - моральної платформи", - констатував предстоятель РПЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram