ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Хасиди з'їжджаються в Умань зустрічати Новий рік

Свято відбудеться 17-18 вересня.

Хасиди з'їжджаються в Умань зустрічати Новий рік
Фото: news2000.com.ua

Іудеї відзначатимуть Новий рік (Рош-га-Шан) за єврейським календарем 17-18 вересня.

В Україну в ці дні прибудуть близько 26 тис. паломників-хасидів, пише газета "Сегодня".

"Перші великі групи паломників ми очікуємо вже 11-12 вересня. Приїде приблизно стільки ж людей, як і минулого року - близько 26 тисяч", - розповів представник міжнародного фонду ім. Раббі Нахмана Шимон Буськ.

Своєю чергою, міська влада Умані очікує приїзду 22 тис. туристів, які прибудуть чартерними рейсами. "Всього ж ми чекаємо на близько 24-25 тисяч паломників", - повідомив заступник міського голови Умані Петро Паєвський.

За інформацією видання, паломники-хасиди в основному прибуватимуть у столичний аеропорт "Бориспіль". Приймати їх будуть у новому терміналі D, який було збудовано до Євро-2012. У самій Умані паломники проживатимуть у наметовому містечку на вулиці Челюскінців (його організували самі хасиди) або ж у квартирах і будинках місцевих жителів.

Також у зв'язку з нещодавніми подіями в аеропорту г. Бургас (Болгарія), коли від вибуху, що його влаштував смертник, загинули семеро туристів з Ізраїлю, на час свят буде посилено заходи безпеки: введено пропускний режим і посилено чергування правоохоронних органів.

Водночас представники політичної партії "Свобода" вже заявили про намір провести акцію протесту, аналогічну торішній, яка називалася "Умань без хасидів". "Щоби не розполохувати нормальних туристів, з урахуванням економічних інтересів місцевих жителів, ми проведемо її 21 вересня, коли святкування вже завершаться", - розповів виданню керівник Черкаського відділення ВО "Свобода" Едуард Леонов.

У Міністерстві внутрішніх справ України підтвердили інформацію про те, що ізраїльські поліцейські візьмуть участь в охороні громадського порядку під час традиційного вересневого паломництва хасидів до могили равина Нахмана із Бреслава в Умані.

Щоосені паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера Р. Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шан. Він народився в місті Меджибіж (нині - Хмельницька область України) 1772 року (5532 року від створення світу за єврейським календарем). Потім вів кочовий спосіб життя, бував у різних містечках України, в основному, в Медведівці та Златопіль, а останні 8 років життя провів у Браславі (нині - Білорусь). 1808 року Р. Нахман захворів на туберкульоз, поселився в Умані, де і був похований 1810-го. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з'їжджаються з усього світу кожного єврейського Нового року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram