ГоловнаСуспільствоЖиття

Богатирьова розповіла про роботу групи з удосконалення мовного законодавства

Інтелігенція допомагає політикам виправити допущені помилки, повідомила віце-прем'єр-міністр.

Богатирьова розповіла про роботу групи з удосконалення мовного законодавства

Робоча група з удосконалення мовного законодавства сьогодні працює над двома документами: проектом змін до Закону про засади державної мовної політики та проектом Державної програми всебічного розвитку і забезпечення повноцінного функціонування української мови як державної. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр Раїса Богатирьова, яка очолює групу.

"Працюючи над документами, ми підходимо до них, як до взаємопов'язаних, розглядаючи їх у комплексі і залучаючи до роботи над ними широке коло науковців, громадських діячів, експертів", - зазначила Богатирьова. За її словами, мова йде про широкий консенсус представників української інтелігенції, фахівців з мовного питання, питань культури, духовності та розвитку національних меншин. "Таким чином інтелігенція допомагає політикам виправити ті помилки, які були допущені, і, на мій погляд, це вкрай необхідна і корисна допомога", - підкреслила віце-прем'єр-міністр.

Робоча група працюватиме над створенням документа, який би забезпечив розвиток та повноцінне функціонування української мови, а також гарантував вільний розвиток і використання інших рідних мов для громадян України.

— Раїса Богатирьова

Відповідаючи на питання про зміст цих проектів, Раїса Богатирьова зазначила: "Мені не зрозуміло, чому з приводу діяльності робочої групи з питань удосконалення "мовного" законодавства сьогодні піднімається хвиля надмірно емоційних заяв і оцінок. Група напружено працює, проте остаточних версій документів наразі немає. Після остаточного опрацювання обох проектів, юридичної експертизи ми маємо намір звернутися в Національну академію наук України і надати свій експертний висновок щодо документів. І вже після остаточного затвердження їх членами робочої групи - передамо Президенту України та до Кабінету Міністрів України".

"Тоді ми зможемо обговорити їх більш детально, а наразі це було б некоректно щодо змісту і основних положень документів", - зазначила віце-прем'єр-міністр. Також вона нагадала, що робота групи під її керівництвом почалася за дорученням Президента України, яке Глава держави сформулював під час зустрічі з представниками інтелігенції в Криму. На цій зустрічі йшлося про те, що ухвалений Верховною Радою Закон "Про засади державної мовної політики" недосконалий і потребує внесення змін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram