ГоловнаСуспільствоОсвіта

Молоді українці не можуть отримати закордонний паспорт для навчання за кордоном

Юристи рекомендують звертатися до суду.

Молоді українці не можуть отримати закордонний паспорт для навчання за кордоном
Фото: segodnya.ua

Десятки тисяч молодих українців, які хочуть навчатися за кордоном, можуть не отримати закордонний паспорт вчасно і не виїхати у свої університети через суперечності в українському законодавстві.

За законом, закордонні паспорти видають із 16-річного віку, однак довідка з військкомату, необхідна для їхнього оформлення, видається тільки з 18-річного, повідомляє "ТСН".

Зокрема, киянин Андрій Панченко, який цього року отримав запрошення навчатися в Краківському університеті, протягом двох тижнів з'ясовує питання, як можна легально виїхати з території України. Панченко потрапив у замкнене коло. Він не може отримати довідку з військкомату для паспортного столу, а паспортний стіл не може дати паспорт без цієї довідки.

І у військкоматі, і в паспортному столі запевняють, що вони не винуваті й діють у рамках законодавства, про вади якого слід питати на найвищому рівні.

Юристи при цьому радять кілька варіантів. Найпростіший - суд. "Необхідно оскаржити цю відмову у відповідному районному суді. І я думаю, що рішення буде на їхню користь", - вважає адвокат Олександр Серьогін.

В іншому разі фахівці радять робити дитячий проїзний документ. Із ним дитина поїде за кордон, але коли виповниться 18 років, муситиме повернутися для оформлення паспорта.

За даними Міносвіти, лише 2011 року за кордоном навчалося близько 20 тисяч наших громадян, але скільки молодих українців не зуміли виїхати на студії через проблеми з паспортами, статистики немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram