ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні за добу випала місячна норма опадів

Фахівці стверджують, опади не спричинять значного підйому рівня води в річках.

В Україні за добу випала місячна норма опадів

Протягом останньої доби в Україні подекуди випали місячні норми опадів. Однак зливи, які саме йдуть в Україні, не спричинять значного підйому рівня води в річках.

Про це газеті Сегодня розповіла завідувачка сектору підготовки інформації відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру Катерина Стецюра.

"Можна говорити про те, що протягом останньої доби випала місячна норма опадів, але рівнинним річках ніщо не загрожує", - пояснила фахівець.

За словами Стецюри, на притоках Прип'яті підйом води за останні дні спостерігався на рівні 30 см, а в самій річці підйом води стався на рівні 5-10 см.

"Якщо говорити про рівні водосховища, то якщо збільшення витрат (приток - Ред.) до 100 кубічних сантиметрів на секунду, це дає один сантиметр зростання для Київського водосховища. Це велика водойма. Тому 5 сантиметрів для Дніпру і для Прип'яті разом можуть дати 50-40 кубометрів, не більше. Тобто це 0,5-1 см приросту. Ми про рівень води у водосховищі, про його зростання, говоримо під час повеней", - сказала експерт.

За її словами, в деяких місцях уздовж річища Прип'яті і Дніпра може спостерігатися вихід води на заплаву, але загрози для населення це не становить.

Стецюра повідомила, що загрози підтоплення від підйому рівня води в річках немає. Хоча в деяких районах Західної України рівень опадів за останню добу збільшився удвоє і сягнув 80-90 мм.

Раніше повідомляли, що, за прогнозами синоптиків, сьогодні до сильних злив додадуться грози і град. Тепла погода повернеться в Україну в п'ятницю.

Як повідомляли раніше,  через зливи в Україні знеструмлено 345 населених пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram