ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Православні святкують Медового Спаса

У віруючих починається Успенський піст, який триватиме два тижні.

Православні святкують Медового Спаса
Фото: http://fudz.ru

Сьогодні православні святкують Медового Спаса, або свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв.

Віднині у вірян починається Успенський піст, який передує одному з найбільших релігійних свят - Успінню Пресвятої Богородиці. Піст триватиме два тижні.

Відповідно до джерел християнських богословів, це свято з'явилося у Візантії 1164 року на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. У день цієї перемоги, перед битвою, нібито чудесно заблищала - оновилася - ікона Божої Матері.

Це день Животворного Хреста Господнього. У святкові богослужіння ввели обряди винесення хреста, ходіння з ним вулицями й урочистого водосвяття.

Згадували також сімох святих мучеників - братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім і Маркелл), а також матір їх Соломонію (або Соломію) та їхнього вчителя Елеазара, які постраждали за відмову прийняти язичництво і 166 року до н.е. прийняли мученицьку смерть.

Традиційно 14 серпня в церквах святять воду, квіти і мак. Воду, освячену на Маковея, в народі вважають цілющою і цінують не менше за стрітенську - вважають надзвичайно корисною.

Медовий Спас збігається в часі з другим вирізанням стільників із вуликів. На свято Медового Спаса і святили свіжий мед, і пригощали ним усю родину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram