ГоловнаСуспільствоПодії

У пожежі в херсонських лісах підозрюють пастуха

Масштабний спалах відбувся через недопалок.

У пожежі в херсонських лісах підозрюють пастуха
Фото: mns.gov.ua

У кримінальній справі за фактом підпалів, що призвели до масштабних лісних пожеж у Херсонській області 9-10 серпня, є свідок і підозрюваний.

Про це заявив заступник генерального прокурора Олександр Галкін сьогодні на прес-конференції в Херсоні.

За словами Галкіна, працівники об'єднаної слідчо-оперативної групи, створеної з працівників слідчого управління УМВС у Херсонській області, із залученням працівників прокуратури, МНС і СБУ, встановили точне місце і час початку пожежі біля села Кринки Цюрупинського району.

"Є свідок. Свідок уже дав свідчення, які дають нам підстави вважати, що в справі з'явився підозрюваний", - повідомив заступник генпрокурора.

Зокрема, за його словами, підозрюваний - місцевий житель, віком близько 50 років, підробляє пастухом, який своїми необережними діями створив осередок займання.

Журналістам на сьогоднішній прес-конференції продемонстрували відеозапис допиту свідка, якого допитував заступник прокурора області. На відео свідок, також місцевий пастух, повідомляє, що його знайомий у лісовій просіці, куди вони заганяли худобу, кинув недопалок сигарети, після чого виникло загоряння.

Своїми силами пастухи загасити вогонь не змогли. А коли побачили, що вогонь, який підганяє сильний вітер, уже перекинувся через дорогу на лісовий масив, просто втекли з місця події. При цьому курець узяв слово з товариша, що той нікому нічого не розповість.

"Він (підозрюваний) сказав свідкові, що той повинен мовчати, що своїх не здають. Після чого прибіг до будинку, де проживав із співмешканкою, взяв 100 грн і зник. Нині проводять заходи зі встановлення місця перебування вказаної особи", - повідомив Галкін, наголосивши, що наразі говорити про розкриття кримінальної справи передчасно, і потрібно дочекатися висновків слідства за всіма версіями.

Версій у слідства три: перша - підпал через необережність, друга - підпал із корисливих помислів, для подальшої розробки згорілих територій і порубки там лісу, третя - антропогенний фактор (займання від заломлення сонячного світла на скляній пляшці).

Також слідство ще визначається, чи була пожежа в Копанівському лісництві (біля села Великі Копані) продовженням першої пожежі в Корсунському лісництві (біля села Кринки), або ж це продовження одного і того ж загоряння.

"Слідство разом із МНС визначається щодо йього. Чи був це окремий підпал або щось інше, або ж вогонь перекинувся з одного лісового масиву на сусідній. Іноді гарячі шишки з палаючого лісу вітром викидає на кілька кілометрів", - повідомив Галкін.

Заступник генпрокурора також зазначив, що за законом у слідства є два місяці на з'ясування всіх обставин кримінальної справи, після чого, у складних випадках, термін розслідування може бути продовжено. Але в цьому випадку Галкін пообіцяв, що слідство намагатиметься визначити причини і винуватих максимально оперативно.

Нагадаємо, внаслідок виниклої 9 серпня о 10.00 лісової пожежі біля села Кринки Цюрупинського району (Корсунське лісництво, Каховський лісгосп) постраждало близько 950 га лісу. А у виниклій о 13.40 пожежі в Копанівському лісництві (Великокопанівський лісгосп) постраждало 420 га лісу. Загалом від вогню постраждало 1,4 тис. га лісу.

Також під час гасіння пожежі постраждали троє працівників лісгоспу: один отримав опіки, в тяжкому стані його госпіталізовано до Цюрупинської районної лікарні. Двоє інших отруїлися чадним газом, їх також госпіталізовано в ту ж лікарню.

За оперативними даними, сумарний збиток від зазначених пожеж становить близько 15 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram